Veronika H. (bonifac) ID 64036 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 47 návštěvníkov)
Jednoduchý MAKOVNÍK
[ recept č. 8397 zo dňa 2.11.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Cesto:300 g polohrubej múky,1 vajce,3 lyžice práškového cukru,50 g masla,1/2 droždia,150 ml mlieka,štipka soli,olej,1 žĺtok na potretie Plnka: 150 g mletého maku,100-120 g práškového cukru (podľa chuti), 100 ml mlieka (podľa potreby)
POSTUP PRÍPRAVY
1. Do misky dáme múku, maslo, práškový cukor, vajce a štipku soli. Pridáme kvások - zohriate mlieko, droždie a lyžička cukru. Všetko spolu zmiešame a vypracujeme cesto. Necháme vykysnúť na teplom mieste 20-25 minút.
2. Medzitým si pripravíme plnku. Pomelieme si mak, do ktorého pridáme práškový cukor a mlieko. Premiešame, aby sa všetko spojilo a dostali sme hustejšiu plnku.
3. Vykysnuté cesto si rozvaľkáme a potrieme olejom. Rovnomerne natrieme makovou plnkou a zrolujeme. Dáme na plech, potrieme žĺtkom a poprepichujeme vidličkou.
4. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 stupňoch 25-30 minút. Po vychladnutí nakrájame.
Dobrú chuť
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
cesto natreté plnkou |
|
zrolovaný makovník |
|
pred pečením potrieme žĺtkom a popíchame vidličkou |
|
upečený makovník |
|
výsledok |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 25 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
lubica s. (marnaty) ID 53484 (5.7.2019, 10:12) |
Výborný bol... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Gabriela C. (pifzinko) ID 308791 (15.6.2019, 7:26) |
Vynikajuci recept... cesto uplne uzasne (musela som len pridat trocha muky), makkucke a vlacne. Uz sa robi dalsi. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katka K. (katkarupka) ID 268867 (20.12.2015, 21:40) |
ta plnka sa nemusi povarit ? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (18.2.2016, 10:47) |
nie, nemusí, je to predsa len mak, cukor a mlieko s varenou plnkou som to neskúšala, ale kto ju má radšej alebo je zvyknutý, môže vyskúšať...len treba dať pozor, aby nebola príliš riedka a dala sa dobre natrieť na cesto |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Martina Š. (Tinuška :)) ID 158691 (28.5.2013, 19:55) |
Robila som ho a je výborný. Len sa chcem spýtať,že ako zrolovať,aby mi v rúre nepukol. Lebo som ho nerozvalkala na tenko.tiež mi tak na šikmo vyšiel do pekáča. Ale prečo praskol,to neviem. Ale je výborný. Mňam. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Emilia B. (eemily) ID 53635, mimibazar.sk/eemily (21.4.2024, 10:55) |
praskol vám preto, že z plnky sa potrebuje odpariť voda, ked nemá kade, tak praskne. Treba ho pred pečením popichať vidličkou |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Monika D. (monikaskorica) ID 116840 (18.2.2013, 13:40) |
Velmi dobre sa pracovalo s cestom a velmi nam chuti. Urcite nepeciem posledny raz. Dakujem za vyborny recept. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (7.3.2013, 17:53) |
to som rada nie je za čo |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Katarina Č. (pevina) ID 6757, mimibazar.sk/pevina (18.2.2012, 13:07) |
akurat som ho spraVILA, LEN SOM ZAbudla natriet cesto olejom, vadi to moc? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (18.2.2012, 15:49) |
nevadí plnka je vďaka tomu trošku vlhšia a vláčnejšia ale pri makovej plnke to nie je veľmi podstatné ale ja mám taký zvyk |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana C. (Julinka20) ID 182490 (25.3.2011, 18:27) |
urcite som nerobila naposledy.len nabuduce dam pozor aj na plnku aby bol aj pekny |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (26.3.2011, 14:56) |
čo sa týka plnky je lepšie robiť takú hustejšiu aby nevytiekla alebo skúste nabudúce po potretí to žĺtko nechať trošku zaschnúť a až tak šupnúť makovník do rúry ale hlavne, že chutí, nemusí byť vždy dokonalý na pohľad |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana C. (Julinka20) ID 182490 (21.3.2011, 18:10) |
prave som ho dopiekla .cesto je vynikajuce len plnku som urobila velmi riedku a vytiekla mi .uvidime co povie .dakujem za skvely recept |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (21.3.2011, 21:44) |
ďakujem a nemáš za čo ja tiež občas "odfláknem" prípravu plnky a potom je taký polovytečený a zdeformovaný verím, že aj tak bude chutiť nemusí to byť predsa výstavný kus hlavne aby chutil |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Denisa S. (jojoba) ID 188087 (21.3.2011, 13:38) |
a už je v rure |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (21.3.2011, 21:40) |
dúfam, že bude chutiť |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Marta K. (supermarta) ID 62155, mimibazar.sk/supermarta (24.9.2010, 23:26) |
Veronika, tak tento makovy zavin vyzera uzasne urcite vyskusam |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (28.9.2010, 16:22) |
nie len vyzerá ale aj chutí úžasne |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Simona M. (SittaLilas) ID 159596 (18.9.2010, 18:29) |
Makovník a orechovník stará NAJLEPŠIA klasika mňam |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (24.9.2010, 23:23) |
súhlasím domáce makovníky a orechovníky sú úžasná mňamka |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Marta M. (marta1979) ID 104721 (18.9.2010, 18:11) |
Veronika,dnes som vyskúšala makovník z tohto cetíčka a je super,veľmi dobre sa s ním pracovalo,mäkkučké super |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (24.9.2010, 23:21) |
ďakujem to cesto mám rada práve preto a často ho používam,keďže sa s ním výborne pracuje a je úžasne mäkkučké |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
zuzana h. (zuziht) ID 147572 (27.4.2010, 11:28) |
Super makovnik , vyborne cesto. Chcem sa opytat ci si piekla aj pecene buchty z tohto cesta. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| zuzana h. (zuziht) ID 147572 (11.5.2010, 8:05) |
Dakujem velmi, vyskusam aj buchty, fakt super cesto ani mojej mamine sa este nepodaril taky vyborny makovnik, este raz vdaka za recept. V mojej rodine je uz slavny a vsetci si ho pochvaluju. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (29.5.2010, 13:30) |
Ďakujem Som rada,že má taký úspech a verím,že aj buchty budú mať podobný úspech |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (6.5.2010, 15:34) |
vďaka a áno používam to cesto aj na pečené buchty |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana M. (yamina) ID 104217 (15.3.2010, 10:15) |
Veronika, veľmi dobrý koláč Mne sa síce nepodaril taký pekný vzhľadovo, ale chuť tento "nedostatok" prekryla. Vďaka za recept |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (17.3.2010, 18:06) |
ďakujem nie je za čo vzhľad nie je až tak doležitý,hlavné je že chutil mne sa tiež občas nepodarí a popraská ale chutí stále |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva K. (evekei) ID 31604 (12.3.2010, 16:55) |
Veronika makovník je fakt super, dnes som ho piekla - cestíčko je mäkkunké, nadýchané - perfekt!!! a aj sa mi s ním výborne pracovalo. Už som zjedla 4kusy a to makovníky nezvyknem jedávať, ale to cestíčko ma fakt dostalo vďaka za ohromný receptuš |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (17.3.2010, 18:04) |
ďakujem a nie je za čo ja by som zase makovník dokázala jesť stále samozrejme ten domáci a toto cestíčko mám rada lebo sa dá sa využiť na akékoľvek kysnuté dobroty |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (26.1.2010, 18:16) |
Veronika,tento tvoj makovnik je pre mna jednym z naj naj,ake som vobec jedla uz som ho robila viackrat,a cesticko je vzdy tak uzasne,ze je makunke ako "cerstve"este aj na druhy den naozaj vsetkym odporucam http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=654292 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (30.1.2010, 17:00) |
tesim sa, ze chuti... a ten tvoj vyzera tiez krasne hned by som si dala |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (9.4.2009, 0:20) |
Skúšala som, dala som až 200 g mletého maku už zmiešaného s cukrom, čiže som cukru dala menej, ale hlavne že maku bolo dosť...bol naozaj vynikajúci, zjedol sa rekordnou rýchlosťou a určite som ho nerobila naposledy Popichanie pomohlo, ale kde som nepopichala, tam praskol, ale našťastie sa nič hrozné nestalo |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (12.4.2009, 16:12) |
to som rada |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Eva P. (evike) ID 17077, mimibazar.sk/evike (upravené 7.3.2009, 16:06) |
Skúsila som minulý týždeň a pre veľký úspech robím aj dnes .Aj popichanie ihlou funguje na 100%. Ďakujem za receptík !!!!!Hlavne, že je recept na jednu baiglu, ktorá nám úplne stačí . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (8.3.2009, 21:15) |
som rada že mal úspech a nie je za čo |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Helena K. (helka333) ID 78665 (6.3.2009, 14:11) |
Ja tiež makovníky doslova zbožňujem, len mám po nich kyselinu, ale aj tak si ich neviem odoprieť. Milujem aj makové bratislavské rožky, makové fliačky /cestoviny/ s medom, parené buchty s makom, atď. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 25 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |