Eva K. (evekei) ID 31604 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 86 návštěvníkov)
Medovníky - hneď mäkké
[ recept č. 9727 zo dňa 23.12.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
500g hladkej múky * 3 vajcia * 125g masla *125g medu * 190g práškového cukru * 1 kávová lyžičky mletej škorice * 4 roztlčené klinčeky (poprípade aj viac, ak máte radi medovníčky voňajšie...) * 1 zarovnaná lyžičky sódy bikarbóny * 2-3 polievkové lyžice kakaa (nemusí byť) * 1 rozšľahané vajíčko na potretie * olej+ hrubá múka na plech
POSTUP PRÍPRAVY
Dlho som hľadala recept na medovníčky, ktoré by sa dali hneď po upečení jesť a zároveň, aby pri sa pri pečení nerozliali, ale držali tvar. Tento recept spĺňa obidve kritéria a navyše sú medovníčky aj prudko jedlé, takže ich robievam už každé vianoce a zatiaľ ma nesklamali:) Môžte si vybrať z dvoch postupov - jednoduchého krátkeho alebo podrobnejšieho obrázkového, kde som napísala aj moje skúsenosti s pečením medovníčkov....
Tu je postup v skratke:
*Cukor a maslo pokrájané na malé kúsky vymiešame, postupne pridávame vajcia. Nakoniec pridáme trochu zohriaty med. K tejto mase postupne pridávame múku, ktorú sme predtým zmiešali s koreninami, sódou bikarbónou a kakaom. Spracujeme hladké cesto, ktoré necháme cez noc odležať v chlade (ak sa dá, aj dlhšie). Na druhý deň cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme medovníčky. Tieto potom ukladáme na vymastený a múkou vysypaný plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme asi 10 min. Po upečení ich zdobíme cukrovou polevou alebo čokoládou.*
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Studené maslo si nakrájame na menšie kúsky, pridáme práškový cukor a vymiešame... |
![]() |
K maslovo-cukrovej hmote postupne pridávame vajíčka, pričom nám vznikne redšia hmota ako na obrázku. |
![]() |
Do hmoty pridáme trošinku zohriaty med (nie horúci!!!) a všetko spolu zamiešame. |
![]() |
Vznikne nám takáto zlato-žltá hmota... |
![]() |
Hladkú múku preosejeme a pridáme jednu malú zarovnanú lyžičku sódy bikarbóny. |
![]() |
Do múky tiež pridáme škoricu.... |
![]() |
A tiež rozdrvené hlavičky klinčekov... |
![]() |
Ja pridávam tiež kakao 2 alebo 3 polievkové lyžice. (prispejem z mojich skúseností, že ak pridáte originál čierne holandské kakao - ale fakt to musí byť originál - myslím to v tmavomodrom obale s vyobrazením holandského dievčatka, tak medovníčky budú extra tmavé a trošinku tvrdšie a čokoládovejšie - môj priateľ má práve také najradšej, ak pridáte obyčajné kakao tak sa nič nestane - medovníčky budú len trošku tmavšie). |
![]() |
Múku so zamiešaným koreninami, sódou bikarbónou a kakaom postupne pridávajte k zlato-žltej hmote...Ja najskôr miešam lyžicou a keď je už cesto priveľmi tuhé, tak až potom ho vymiesim rukou...Ak sa vám cesto priveľmi lepí na prsty, môžte pridať trochu múky, cestu to neuškodí. |
![]() |
Výsledné cestíčko by malo vyzerať nejako takto...Spravidla je skôr lepkavejšie, ale nemusí to tak vždy byť, za tie roky čo medovníčky pečiem som zistila, že cestíčko veľmi ovplyvňuje kvalita múky, druh kakaa, druh a pravosť medu (ak použijete pravý med - bude o dosť sladšie a lepkavejšie). Jedno je však isté bez ohľadu nato, aké cesto sa vám podarilo, a to je podstatné: medovníčky sa vždy podaria, sú mäkké a vždy chutia výborne! Cestíčko vložíme do mikroténového sáčku alebo poriadne zabaľte do potravinovej fólie a dajte na noc, ale kľudne to môže byť aj na týždeň do chladničky. Vyberieme ho v predstihu pred pečením, aby stihlo zmäknúť a vaľkáme na pomúčenej doske alebo ako ja - na papieri na pečenie bez pomúčenia. Ak nebudeme zdobiť cukrovou polevou, tak medovníčky pred pečením potierame rozšľahaným celým vajíčkom. Pečieme na vymazanom a múkou vysypanom plechu približne 10min. (závisí od veľkosti a hrúbky medovníčkov). Dobrú chuť a krásne vianoce!!! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 26 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
 | Oľga A. (olinaaa) ID 105706, mimibazar.sk/olinaaa (20.12.2013, 20:25) |
ako minulý rok tak i tento rok má tieto medovníky nesklamali úžasný receptík ďakujem za vloženie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna J. (andula098) ID 73898 (16.12.2012, 10:39) |
práve ich robím dúfam, že to dopadne dobre želám krásne vianoce , veľa darčekov a všetko dobré do nového roku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna J. (andula098) ID 73898 (17.12.2012, 13:16) |
Evka, dopadli dobre ešte čakajú na dcéru. tá ich bude zdobiť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Eva K. (evekei) ID 31604 (17.12.2012, 15:12) |
Juuuj, tak to som moc rada este som ti zabudla popriat nadherne sviatky a stastny novy rok  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (17.12.2012, 12:41) |
Ahoj Anka, tak ako to dopadlo??  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Michaela M. (misenka155) ID 241623 (10.12.2012, 19:42) |
Evka, veru aj su este raz dakujem za vyborny receptik, a podobne krasne sviatky prajem aj ja )))  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Michaela M. (misenka155) ID 241623 (9.12.2012, 19:22) |
taaak a mozem potvrdit, su fakt makke ))))))))robila som na skusku ich pred 2tyzdbami, sa pojedli a dalsi traja si pytali rdecept dnes som dorobila ale z dvojitej davky jedny maju priridny look a tie druhe som plnila slivkovym lekvarom, namacalo do cokolady a ozdobila Inak medovniky som piekla prvykrat v zivote a podarili sa, je to skvely receptik a vrelo ho odporuuucam..ine medovniky ani piect nebudem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (10.12.2012, 14:18) |
Juj, no to ma strasne tesi Miska Vdaka za komentarik Vsak su fajne? Hmmm, tie lekvarove s coko musia byt vyborne Krasne sviatky prajem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Veronika Grebáčová (kvetka22) ID 1456, mimibazar.sk/kvetka (27.11.2012, 8:56) |
Ahoj, chcela by som sa spytat na koľko stupňov peciete tieto medovniky? A treba ich potriet vajickom po vybrati z rury? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (27.11.2012, 13:52) |
Ahoj Zatial som ich vzdy piekla iba v plynovej rure - tam sa nedali nastavit stupne. Ale v klasickej elektrickej - tak zhruba na 170°C. Potieram ich celym rozslahanym vajickom PRED pecenim. Ak sa zdobia aj bielkovou polevou, nepotieram vobec  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarina F. (katarinka79) ID 22164, mimibazar.sk/katarinka79 (30.11.2011, 13:34) |
Práve hľadám recept na medovníčky a tento sa mi pozdáva najviac zo všetkých, v piatok si pripravím cesto a v sobotu sa bude piecť, len mám otázočku, ako zvyknete zdobiť medovníčky? teda ja sa nechystám na také to zdobenie bielou polevou, dávate napr. orech navrch alebo niečo iné? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (1.12.2011, 15:30) |
ahoj Katka. medovnicky zdobim rozne, najcastejsie vsak orieskom alebo cokoladou alebo nedavam nic - to volam prirodny look, kedze na zdobenie bielou bielkovou polevou som stale akosi "lava" Zalezi na tebe, co ti vyhovuje a aj chuti viac. Ale ak sa rozhodnes zdobit tou bielkovou polevou, tak ich nepotieraj pred pecenim vajickom, lebo by ti poleva z medovnickov rychlo opadala. Tak nech sa vydaria dla predstav!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika H. (Monique2008) ID 209826 (29.11.2011, 10:06) |
vcera vecer som dopiekla cast cesta a dnes rano mojmu drahemu balila do roboty ku kavicke. vobec nie su ako kamen takze som veeeeeeeeeeeelmi rada dakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (30.11.2011, 12:46) |
Monika, to je prijemne info, ze sa ti medovnicky podarili. Prajem krasne predvianocne pripravy!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (16.12.2010, 14:01) |
Evka, ja som už roky používala presne tento tento receptík s málinko menej medu, bez kakaa a trochu inak pripravené.....minulý rok som ho pripravila bez kakaa, ale presne podľa tvojho postupu, no fantázia a teraz som piekla z jedného kila svetlé a z jedného kakaové - tiež sú fantastické, pridala som 2 PL rumu. No chváááááááááááálim, supiš recept a hlavne ten postup, sú mäkulinké, môžem každému len odporučiť a chystám sa na tvoju štólu, už mám všetko nakúpené  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (16.12.2010, 19:05) |
jooj Zelka, tesim sa velmi, prevelmi, ze receptik ma u teba taky uspech Ja som ich tiez robila minuly tyzden a musim povedat, ze tentokrat sa mi asi prvykrat lepilo cesto, co sa mi nikdy nestalo a to uz robim roky, ale ja som nepridavala ziadnu muku naviac, ale pekne krasne som ho take lepkave dala do chladnicky a na druhy den ked odstalo sa absolutne nic nelepilo, praveze sa s nim super pracovalo - bolo ako plastelinka a po upeceni boli medovnicky super makkucke . dakujem za mily komentarik a budem drzat palce, aby sa ti aj stolicka podarila a bola si spokojna  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katarína P. (katapla) ID 40156 (9.12.2010, 13:32) |
Dakujem za recept, vcera som si pripravila cesto, dnes sme vykrajovali. Podarili sa, a to aj napriek tomu, ze som pridala este aspon 100g muky navyse (cesto sa velmi lepilo, asi sme mali ozaj kvalitny medik). |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (11.12.2010, 20:27) |
Katarínka, tak medovníčky sa napriek lepivému cestíčku podarili tak potom super verím, že vám doma vytvoria tú pravú predvianočnú náladičku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Veronika P. (gala) ID 61223, mimibazar.sk/gala (22.12.2009, 20:28) |
Medovnicky su fakt super. Je pravda ze cesto bolo na zaciatku dost lepkave, vobec sa mi to nezdalo ale dala som na radu vyckat, po dvoch dnoch (skor som sa k tomu nedostala ) bolo cesto suprove, krasne sa s nim pracovalo, tak hladko a este teraz mi byt vonia za medovnikmi. A chutia vynikajuco . Dakujeem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (22.12.2009, 22:34) |
Veronika ďakujem tak som rada, že si sa nedala odradiť lepkavým ciestkom a pekne počkala a teraz si domka môžete vychutnávať sladučké medovníčky a aj my sme mali celý byt prevoňaný - aj ja som voňala ako medovníček krásne sviatky prajem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Maria R. (mena) ID 11292, mimibazar.sk/mena (21.12.2009, 9:01) |
Skvely receptik
Daaakuuujeeem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (21.12.2009, 13:16) |
Mária za málo - nech vám medovníčky chutnajú a ďakujem za pochvalu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katarína C. (chvastulka) ID 129212 (20.12.2009, 8:47) |
Dneska som ich piekla a súú naozaj perfektné.Dakujem za vyborny recept. . Mama povedala ze ona take medovniky nikdy neurobila  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (20.12.2009, 9:31) |
Katka, to sa ti veľkej poklony dostalo od maminy som sa dobre zasmiala teším sa, že vám doma chutia a ďakujem za pekný komentárik štastné a veselé  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela T. (nogate) ID 22107 (19.12.2009, 19:57) |
Evi práve sa chystám zamiesiť tieto medovníčky ide tam obyčajná múka ? A tej sódy kávovú či čajovú lyžičku Ďakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (19.12.2009, 20:23) |
Ahoj Gabika hladká múka - je jedno aká, či špeciál, ale odporúčam nepoužívať múky hypermarketových sietí - už sa mi vďaka nim spľundravilo nejedno cesto A čo sa sódy týka, tak ja už mám v tých lyžičkách mischung - ktorá je čajová a ktorá kávová takže som zrejme myslela tú väčšiu - pre lepšie porozumenie si pozri môj recept na štólu - tam je v obrázkovom postupe odfotená lyžička - tak tú som myslela Držím palce, budem rada, keď mi potom napíšeš, ako sa zadarili medovníčky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Gabriela T. (nogate) ID 22107 (20.12.2009, 0:54) |
Ďakujem Evička za radu Už sú zamiesené , zajtra pečiem aj s mojou pomocníčkou som zvedavá aké budú  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Gabriela T. (nogate) ID 22107 (20.12.2009, 21:14) |
Evi tak dne sme mali medovníkový deň napiekli sme ozdobili bude sa mi o nich snívať moja malá zdobila až mi pri tom zaspala a sú výborné ja nabudúce určite vyskúšam bez kakaa Ked sa mi podarí nafotím  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  | Eva K. (evekei) ID 31604 (20.12.2009, 21:18) |
jej, Gabi aj som na teba myslela, že ako si dopadla s medovníčkami a veľmi si ma potešila touto správičkou čítam, že máš aj šikovnú pomocníčku a fotečke sa taktiež poteším  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina B. (Tinusha) ID 7952, mimibazar.sk/tinusha (18.12.2009, 22:44) |
Evi, velka vdaka za skvely recept. Konecne sa mi medovniky podarili a nie su tvrde ako kamen. Minuly rok som si cesto kupila a s medovnikmi som mohla okna rozbijat. S tymto cestom sa mi aj vyborne pracovalo. Korenie som kupila hotove na medovniky a aj take su mnam. Uz len tieto budem robit. http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=21447 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (18.12.2009, 23:14) |
Martinka, ďakujem za pochvalu super správička od teba veľmi som sa jej potešila, že sa tak zadarili nech vám tie krásne napečené medovníčky vytvárajú domka tú pravú predvianočnú atmosféru  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Emilia B. (eemily) ID 53635, mimibazar.sk/eemily (14.12.2009, 13:27) |
Ďakujem za super recept, piekla som medovníčky prvý krát a fakt sa mi podarili. Myslím, že netreba nič na recepte meniť, vôbec nie pridávať múku, ono je trochu lepkavé len pri spracovávaní, keď ho o dva dni vyberiete z chladničky, je akurát, už nelepí. Jednu vec, čo môžem odporučiť, je dať kľudne viac rozdrvených klinčekov, aby ešte krajšie voňali. Inak nemajú chybu. ďakujem a prajem krásne voňavé a chutné vianoce. Emília |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (14.12.2009, 18:05) |
jooj, to mám zase radosť ďakujem za pekný komentárik S tou múkou je to tak, že niekedy treba pridať a niekedy nie. Ja som ich nedávno robila tiež a zistila som, že keď sa dá domáci med - cesto je lepkavejšie a omnoho sladšie. Veľa závisí aj od kvality múky...A máš pravdu aj s tými klinčekmi - kľudne viac, ako komu vyhovuje, medze sa nekladú... Nech vám medovníčky spríjemňujú sviatky a taktiež prajem prekrááásne vianoce!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana P. (Zuzik135) ID 128187 (13.12.2009, 12:23) |
Ďakujem veľmi pekne za zverejnenie tohto receptu. V pečení som v podstate začiatočníčka a až s týmto receptom sa mi podarilo upiecť pekné a chutné medovníčky. Ešte raz VELKA VDAKA  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (13.12.2009, 12:57) |
Zuzka za málo som veľmi rada, že si bola s receptíkom spokojná Prajem krááásne sviatky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Henka Sáhó (Henyneny) ID 27609, mimibazar.sk/henyneny (9.12.2009, 18:29) |
Ahoj Evicka,Medovniky su genialne dnes som ich robila.Perfektne su akurat do cesta treba pridat trosku viacej muky ale fakt su super odporucam velmi velmi a toto bude moj kazdorocny recept medovnikov.Velka vdaka. Henka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (9.12.2009, 19:54) |
Henka, ani nevieš ako sa teším, že sa receptík u teba aj u ostatných kočiek tak skvele ujal a keď ešte píšeš, že sa receptík u teba udomácnil aj pre budúce vianoce, tak to je pre mňa pocta Krásne vianoce prajem a nech sa vám teda doma dobre papajú  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Miroslava D. (pyštenka) ID 73503 (9.12.2009, 15:57) |
Dobrý deň Evka ,dnes som piekla tie vaše medovníčky,sú perfektné ,hneď boli mäké a chutia božsky, mojamalá si aj pochutnala aj mi pomohla a ešte väčšiu radosť mám ja budem posúvať daľej tento recept.Prajem pekné vianoce Mirka |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (9.12.2009, 16:26) |
Mirka, to je fantastická správička - mám veľkú radosť že ťa receptík nesklamal a že ste si domka aj s pomaškrtili Rovnako aj ja vám želám krásne pohodové sviatky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ľudmila H. (Miona) ID 127280 (8.12.2009, 11:51) |
Tak moje cesto je akurat v chladnicke kde bude cakat na zajtrajsiu velku chvilu tiez som ho mala trosku lepkave a pridala som muku...tak nevem nevem ci to bol dobry napad ako som tak citala vase prispevky...uvidime. Ale vonia krasne tesim sa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (8.12.2009, 11:56) |
Ahoj Ľudka, tak dúfam, že budeš spokojná, no dúfam si tej múky zase nepridala nejak moooc, lebo to vieš že všetkého veľa škodí Budem rada, keď potom dáš vedieť, ako sa ti vodilo...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 26 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |