Eva K. (evekei) ID 31604 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 21 návštěvníkov)
Klasická vianočná štóla
[ recept č. 9733 zo dňa 24.12.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1/2 kocky čerstvých kvasníc * 80g práškového cukru * 150ml vlažného mlieka (prípadne aj viac podľa potreby) * 500g polohrubej múky * 240 g rozpusteného masla (nie Masielko, Hera a pod.!) * 1/2 čajovej lyžičky soli * 50g nahrubo posekaných nelúpaných mandlí (prípadne lieskovcov alebo vlašských orechov) * 50g kandizovanej citrónovej kôry * 50g kandizovanej pomarančovej kôry * 50g kandizovaných čerešní * 100g hrozienok * 1/2 čajovej lyžičky postrúhanej sušenej citrónovej kôry * práškový cukor na posypanie
POSTUP PRÍPRAVY
Zaujímavosti: Tradícia pečenia štól vznikla v Drážďanoch v Nemecku. Prvé historické zmienky pochádzajú už z roku 1474. Dresdner Striezelmarkt - najstarší nemecký vianočný trh je pomenovaný práve podľa tohto tradičného vianočného pečiva. Označenie Dresdner Stollen sa stalo chránenou registrovanou známkou a toto označenie sa môže od roku 1997 používať len pre štóly pečené v Drážďanoch. Hovorí sa, že štóla nesmie byť rozkrájaná skôr ako na Štedrý večer po bohoslužbe. Vraj sa tým ochráni dom pred chorobami a nešťastím. Tradícia tiež hovorí, že tvar štóly symbolizuje Ježiška zabaleného do plienky. Nemci začínajú s pečením vianočných štól už 3-4 týždne pred vianocami, pretože sa v nej lepšie rozložia všetky chute a vône. Ja pekávam štólu už asi 6 rokov a musim potvrdiť, že skôr upečená štóla naozaj lepšie chutí. Nie vždy mi to však časovo vyjde. A stalo sa mi už aj to, že som ju musela piecť dvakrát, lebo sa do vianoc zjedla :)
Postup je nasledovný: Začneme tým, že asi 2 hodiny pred pečením (najlepšie cez noc) naložíme všetko posekané kandizované ovocie aj s hrozienkami do rumu (komu došiel rum - ako mne, môže použiť mandľový likér Amaretto, poprípade môžte zmiešať rum s vodou - aby ste zbytočne nemíňali veľa rumu, lebo kandizované ovocie,ktorého je celkom dosť by malo byť úplne zaliate). Na kvások rozpustíme vo vlažnom mlieku rozdrobené droždie a 2 polievkové lyžice cukru. Prikryté necháme v teple kysnúť asi 10-15 minút. Do väčšej misy dáme preosiatu múku so soľou, 180g rozpusteného masla, vlažné mlieko a zvyšný cukor. Pridáme kvások a vypracujem cesto (cesto nesmie byť tuhé - ak sa tak stane pridáme mlieko). Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hod. Do vykysnutého cesta vmiešame posekané mandle, odkvapkané posekané kandizované ovocie, hrozienka. Cesto necháme znovu kysnúť asi 1 hod. Z cesta vytvoríme oválny bochníček (tradične sa do neho urobí ešte priehlbina, do ktorej sa preklopí polovica cesta). Dbáme na to, aby nám hrozienka zo štóly veľmi nevytŕčali, lebo by pravdepodobne ako prvé zhoreli, takže ich pekne pozatláčame do cesta. Štólu pečieme vo vyhriatej rúre na dobre vymastenom plechu (prípadne v špeciálnej forme na štólu) asi 60 min.(uvedený čas platí pre plynovú rúru, v elektrickej sa pravdepodobne upečie aj za kratší čas, preto štólu počas pečenia priebežne kontrolujeme). Aby cesto v rúre lepšie držalo tvar môžme ho obtočiť zloženými pásikmi alobalu, ktoré po upečení odstránime. Nič nie je stratené ani v prípade, že sa cesto teplom viac "rozkydne" po plechu - vtedy upečenú štólu rozrežeme po dĺžke a obidve polovice nakrájame na pekné plátky. Horúcu štólu potierame zvyšným rozpusteným maslom tak dlho, až kým povrch neprijme žiadny tuk a posypeme v hrubšej vrstve práškovým cukrom (keď sa prvá vrstva cukru vsiakne, posypeme hrubo ešte raz). Skladujeme ju zabalenú v alobale a utierke na chladnom mieste. U nás tento koláčik "padne" ako prvý :)) Komu by nestačil tento postup v kocke, pridala som aj obrázkový - slovne zjednodušený...
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Všetko sušené ovocie zmiešame okrem mandlí. |
![]() |
Ovocie zalejeme rumom a necháme zopár hodín odležať. |
![]() |
Múku preosejeme a pridáme soľ a zamiešame. V druhej mise si pripravíme kvások z droždia (nie je odfotené), 2 lyžíc cukru a trošky vlažného mlieka. Necháme ca. 10-15 min. prikryté kysnúť. |
![]() |
Do múky taktiež pridáme sušenú citrónovú kôru... |
![]() |
A pridáme aj práškový cukor... |
![]() |
Napokon prilejeme 180g rozpusteného masla a vlažné mlieko. |
![]() |
Medzitým nám pekne narástol kvások... |
![]() |
Kvások zamiešame ako posledný v poradí do cesta... |
![]() |
Cesto poriadne vareškou vymiesime - dáme si naozaj záležať, aby sme do cesta dostali čo najviac vzduchu, čo znamená, že bude potom dobre kysnúť. Cesto nesmie byť tuhé!!! Podľa potreby je možné pridať mlieko na zriedenie. Cesto odložíme na teplejšie miesto, zakryjeme utierkou a necháme ca. 1 hodinu kysnúť (niekedy stačí aj menej). |
![]() |
Po približne 1 hodine, vykysnuté cesto znova vareškou premiešame a zapracujeme do neho odkvapkané sušené ovocie a posekané mandle. Znova zakryjeme a necháme opäť kysnúť ca. 1 hodinu. |
![]() |
Pred pečením vykysnuté cesto poriadne premiesime, dáme ho na dosku a vytvoríme typický "štólovský" bochník. Premiestnime ho na poriadne olejom vymazaný plech na pečenie. |
![]() |
Aby si štóla udržala požadovaný tvar a "nerozkydla" sa nám na plechu, môžeme ju obtočiť zloženými pásikmi alobalu. Pečieme mierne ca. 1 hodinu (v elektrických rúrach aj kratšie). |
![]() |
Čerstvo upečenú štólu hneď po vybratí z rúry ešte za horúca potierame zvyšným rozpusteným maslom. |
![]() |
A následne hojne pocukríme práškovým cukrom... |
![]() |
Po vsiaknutí prvej vrstvy cukru, znova pocukríme, aby bola štóla biela ako čerstvo napadnutý sniežik :) Po úplnom vychladnutí ju zabalíme do alobalu a utierky a odložíme na chladné miesto až do vianoc (ak sa nám podarí čakať:) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Jana Č. (masasko) ID 153255 (6.1.2020, 12:10) |
Zdravim, mozem sa opytat, ked sa uz urobi stola-bochnik dava sa este na plechu (3-krat) podkysnut, alebo sa dava rovno do rury piect? Dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana M. (Zush) ID 145478 (28.12.2012, 18:18) |
Vyzera nadherne- posuniem mamke- ta stoly miluje  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina S. (tamyra) ID 93057 (28.12.2012, 18:04) |
Ďakujem za skvelý recept ... dnes som piekla už druhý krát tento mesiac ... veľmi nám chutila .... nie je taká pekná ako tvoja, ale chuťovo super .... http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=883382 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
beata l. (kjhgf) ID 118277 (10.12.2011, 19:14) |
tak na túto osvedčenú dobrodku sa chystám aj tento rok vrelo odporúčam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (12.12.2011, 8:35) |
Beatka to ma tesi, ze stolicka bude u vas na vianocnom stole aj tento rok  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (upravené 30.12.2010, 11:22) |
Evka, štóla je jedinečná u mňa s menej hrozienkami, moji ich nemusia, dala som do nej trocha marcipánu http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=766708 budúce Vianoce pečiem hneď dve, jednu aj pre rodičov dlho som hľadala dobrý recept na štólu, ale všetky mali také tuhé drobivé cesto, no a táto tvoja je veľmi jemnučká a dobručká, cesto je perfektné, ďakujeeeeeeeeeeeeeem a ešte veselého Silvestra úspešný nový rok prajem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (10.1.2011, 13:19) |
Ahoj Želka - supeeeeeeer mám obrovskú radosť, že štolička sa u Vás doma osvedčila!!! A určite bola výborna aj taká s menej ovocím a s marcipánom - mňam milujem marcipán!! Prajem všetko naj do nového roku, hlavne veľa zdravíčka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Barbora G. (Barbinka641566) ID 19948 (23.11.2010, 21:11) |
evka v priebehu tyzdna sa chystam stolicku spravit veelmi sa tesim ale asi urobim rovno dvojitu aby jedna mala chvilku casu na odstatie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
jana k. (janka425) ID 45490 (5.1.2010, 16:55) |
Ahoj štolu som upiekla v predstihu urobila som dve menšie takže to vyzeralo ako zavin jednu sme zjedli hned a na druhu sa nejak pozabudlo vytiahla som ju až včera na ranajky a musim povedat,že ta odstata bola chutovo lepšia.Možem len odporučit.Super receptik dakujem.jana |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (5.1.2010, 18:11) |
Janka, ďakujem kráásne veľmi si ma potešila, a ja tiež zdieľam názor, že odstatá je lepšia - inak posledne som kdesi čítala, že správna štóla vydrží v chlad aj niekoľko mesiacov - myslím tá doma upečená, takže je to fakt trvanlivé a vďačné pečivko a my tiež, keď nám náhodou ostane po vianociach - tak na raňajky ku kávičke ju zbožňujeme  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Eva Č. (evicka06) ID 4303, mimibazar.sk/evicka06 (25.10.2010, 22:54) |
dobry vecer evka, chcela by som vyskusat upiect vasu stolu, no chcem sa spytat ci mozem cesto spracovavat aj v pekarnicke na chleba? robim tam vsetko kysnute cesto. a aj tam sa da podla hustoty cesta prisypavat muka alebo prilievat mlieko? co myslite bol by s tym problem? evka |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Eva K. (evekei) ID 31604 (16.11.2010, 18:19) |
Ahoj Evi, s týmto ti neviem moc poradiť že či cestíčko je vhodné aj do pekárničky, lebo sama nemám pekárničku a ani som nikdy s ňou nemala do činenia ale keď sa nad tým len teoreticky zamyslím, tak podľa mňa ho môžeš v pohodičke spraviť aj v pekárni a to s tým dolievaním mliečka a pod. tak to môžeš taktiež robiť dľa potreby - ja to tak tiež robím, lebo niekedy sa stretávam s tým že mám inú kvalitu múky, ktorá si vyžaduje viac mlieka a naopak. Evka ak sa rozhodneš piecť, budem moc rada keď napíšeš ako sa ti vodilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana P. (Zuzik135) ID 128187 (15.12.2009, 17:00) |
Pred pár dňami som piekla túto parádnu štólu - prvý raz v živote som robila kysnuté cesto.... ale dopadlo to vysoko nad moje očakávania  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (15.12.2009, 20:39) |
Zuzanka, to je super, že si bola spokojná so štólou ja sa tiež vytešujem...Pred pár dňami som ju znovu tiež piekla a tentoraz som nafotila aj obrázkový postup, keďže si myslím, že štóla patrí medzi náročnejšie pečivko ďakujem za pozitívny ohlas a prajem krásne vianoce  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
beata l. (kjhgf) ID 118277 (4.12.2009, 15:24) |
Včera som piekla podľa tohto receptu, len som pridala marcipán aj do cesta aj také šulčeky do stredu a až potom som je predožila. Robila som hneď dve dávky aby som vyskúšala aj odležanú. Mne veľmi chutí, môj síce skonštatoval, že je dobrá ale nie je ako kupovaná, ale ja tvrdím, že je omnoho lepšia. Určite som ju nepiekla posledný krát. Treba ale sledovať čas pečenia, ja som mala necelú hodinku na 175C a trošku sa mi chytili hrozienka na vrchu.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (4.12.2009, 15:57) |
Beátka, ďakujem pekne za komentárik s marcipánom bola určite tiež veľmi chutnučká A dá sa robiť aj so šulkom nugátu - žiaľ na SK ho nie je dostať kúpiť...Moc sa teším, že si si pochutila, a tvojmu mužíčkovi možno zachutí viac tá odležaná...Ja viem, že nechutí presne ako tá z obchodu, ale predsa len taká domáca štólička je "natur produkt" a neobsahuje všetky tie konzervanty a "éčka" ako kupovaná štóla. A s tými hrozienkami - musím to tam dopísať, že ich treba do štóly pred pečením riadne pozatláčať, resp. sa snažiť, aby neboli moc navrchu, lebo v rúre radi nafúknu a zhoria. A inak ja mám starú plynovú rúru - tak možno mne treba dlhšie piecť a v modernej elektrickej sa upečie skôr... pekný víkend prajem a príjemné predvianočné vypekanie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (3.12.2009, 7:41) |
Ten komentár ako vznikla sa mi veľmi páči a aj štóla vyzerá byť veľmi dobrá , ja som piekla štólu po prvý krát minulý rok, ale zaujala ma tvoja skúsenosť, že ju treba piecť vopred, musím to vyskúšať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (3.12.2009, 8:12) |
Ivetka ďakujem za pochvalu obľubujem dobroty, ktoré maju aj nejaký príbeh, históriu...naozaj dobrá štóla by mala vydržať až 4 týždne - vtedy je to tá pravá štóla a musím ešte povedať, že aj keď štóla je z kysnutého cesta, tak nie je taká mäkkučká ako napr. vianočka, ale je hutnejšia - tak to má byť poteším sa, keď napíšeš ako chutila...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | andrea o. (hillary) ID 61659 (2.12.2009, 19:11) |
Evka aký fajnový receptík na Nový rok (teda 3týždne pred) určite upečiem, na Vianoce je u nás vianočka a novoročná bude štóla  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (2.12.2009, 19:19) |
Andrejka vďaka ak máš rada kandizované ovocie, tak určite upeč!! potom štóličku treba držať v chlade - zabaliť do alobalu a utierky a ja ju mám na vonku v špajzi. tak ty robíš vianočku na vianoce?mňááám, tak taká domáca mäkkučká by sa aj u nás doma zbodla len taký fukot!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta B. (Iveta202) ID 31687 (2.12.2009, 17:19) |
evka to tam fakt neide ani vajicko ani zltok? mne to vyhovuje, len sa uistujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (2.12.2009, 18:40) |
Ivetka, uisťujem ťa, že tam ozaj nejde ani jedno vajíčko či žĺtok veru, aj mne to len a len vyhovuje, keďže vajíčok máme nedostatok...dúfam, že sa štólička vydarí a bude chutiť, ak budeš piecť, budem rada, keď napíšeš...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Iveta B. (Iveta202) ID 31687 (2.12.2009, 23:49) |
evka dakujem za odpoved, odhodlavam sa ak upeciem, dam ti vediet, ako to dopadlo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Iveta B. (Iveta202) ID 31687 (28.12.2009, 22:10) |
evka, tak stola ma obrovsky uspech na to, ze som robila kysnute cesti druhy krat v zivote a mam pred nim obrovsky respekt, je to super uspech takze dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  | Eva K. (evekei) ID 31604 (28.12.2009, 22:27) |
óóó, tak to sa tešííím Ivetka, tak druhýkrát v živote kysnuté a hneď štóla a s takým úspechom??waw super!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Vierka F. (Viky76) ID 72941 (10.1.2009, 14:49) |
Ahoj Evka , tak dnes som piekla štólu, inak prvý krát v živote a som strašne rada že sa podarila, lebo môj manžel sa tej kupovanej nevedel dojesť, a teraz keď už sa v obchode nedá kupiť tak bol nešťastný. Chutila nám. ďakujem. Vierka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (10.1.2009, 15:17) |
Vierka, tak to mám veľkú radosť, že štóla chutila Príprava je trochu náročnejšia, ale výsledok stojí za to. Ako som ale písala aj v recepte - najlepšie chutí taká odležaná - 2-3 týždne, vtedy chutí o 100% lepšie. Ale kto by to tak dlho vydržal, však? Prajem pekný deň!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Vierka F. (Viky76) ID 72941 (27.12.2008, 21:17) |
Evka, chcem sa opýtať či tam nedávaš marcipán, v tých štólach čo kupujeme originnál , tam je aj marcipán. Manžel ma už dlho nahovára, aby som upiekla štólu, no ja som to v živote nepiekla. Je to náročné ? Môžem tam dať teda aj marcipán?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (28.12.2008, 8:32) |
Ahoj Vierka Samozrejme, do štóly sa dáva aj šúlok marcipánu alebo pravého nugátu, no ja sa priznam, že som ešte nikdy nepiekla štólu s marcipánom. V obchode som už kupovala tú s marcipánom aj nugátom, ale akosi mi viac chutí takáto klasická. A tiež má aj dlhšiu trvanlivosť - čo je jej veľká výhoda. Ale myslim si, že keby si sa rozhodla predsa len do tej štóly zakomponovať aj marcipán, tak by si tým teoreticky nemala nič pokaziť. Čo sa týka samotnej prípravy štóly, je to náročnejšie, ale o to cennejší je potom výsledok, za ktorý Ťa manžel možno aj na rukách bude nosiť Tak Ti prajem veľa zdaru pri pečení a napíš potom ako sa Ti vodilo...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Vierka F. (Viky76) ID 72941 (28.12.2008, 8:45) |
Ďakujem za odpoveď a predovšetkým ďakujem za to, že si tento recept uložila na mmb. Tá tvoja štóla vyzerá nádherne a úplne mi bude stačiť keď sa mi podarí a bude približne ako tá tvoja. Určite ju vyskúšam, ale neskôr, lebo sme sa zásobili tými štólami z obchodu...... pekný deň. Vierka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Eva K. (evekei) ID 31604 (28.12.2008, 8:52) |
Ďakujem za pochvalu Vierka. Ak by si mala ešte nejake nejasnosti okolo receptu,tak mi ešte kľudne napíš. Prajem pekné sviatky a všetko dobré do nového roku!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Vierka F. (Viky76) ID 72941 (10.1.2009, 10:57) |
ďakujem aj tebe za recept. videla som ho. Dnes pečiem štolu, tak drž palce aby to dobre dopadlo. Pečiem aj s marcipánom.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |