
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
|
|
|
Celkom: 2 (zobrazuje sa 1-2) |
SLADKÉ JEDLÁ |
![]() Šúľance s makomPOTREBNÉ PRÍSADY 250 g hladkej múky, 250 g hrubej múky, 1 vajce, 5-6 zeniakov uvarených v šupke, asi 1 dcl vody mletý mak, kryštálový cukor, 1 sáčok vanilkového cukru a asi tak 1cm "pravého" masla POSTUP PRÍPRAVY Najprv si uvaríme v osolenej vode zemiaky v šupke. Pokiaľ sa zemiaky varia, zomelieme mak, pripravíme si na tablicu múku hladkú a hrubú. Zemiaky vychladíme, ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle do múky. Pridáme 1 vajce a vodu pridávame podľa potreby. Medzitým si do hrnca dáme na pomaly variť vodu, aby sme potom nečakali. Vypracujeme cesto takej strednej konzistencie, teda aby sa s ním dalo pracovať. Cesto si rozdelíme na niekoľko častí. A začíname súľať. Najprv veľkých "hadov",ktoré nakrájame na malé kúsky. ( čím chceme šúľance menšie, tým krájame menšie kúsky cesta) A z kúskov šúľame na pomúčenej tablici šúľance. Aby sme využili prítomnosť detí, ktoré chcú pomáhať, tak urobíme pracovné miesto aj im a necháme detské rúčky tvoriť:) A máme šúľance ušúľané. Uložíme ich do vriacej vody a varíme cca 10-15 minút do mäkka ( T.j: pri rozrezaní musí byť vnútro tiež uvarené, nesmie tam byť múka!!) Varíme... Zatiaľ si do misy dáme zomletý mak, cukor kryštálový aj vanilkový a maslo. Uvarené šúľance vyberáme do misy s makom a cukrom tak, aby sme preniesli spolu s nimi aj trocha vývaru. Zamiešame a ak potrebujeme ešte prisladíme. Množstvo cukru si určí každý sám podľa chuti. Podávame... Dobrú chuť!! OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 15 návštěvníkov) KOMENTÁRE (7) posledné: 21.9.2011, 13:48 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
SLADKÉ JEDLÁ |
![]() domáce dukátové duchtičkyPOTREBNÉ PRÍSADY 750 g polohrubej múky, 6 dcl mlieka, 2 PL oleja, 1/2 KL soli, 4 PL kryštálového cukru, vrecúško sušeného droždia, olej na buchtičky, "štamperlík" POSTUP PRÍPRAVY Do väčšej misy nasypeme 750 g polohrubej múky, sušené droždie, soľ, kryštálový cukor, premiešame a pridáme teplé mlieko a olej. Mlieko pridávame tak, aby sme dostali cesto, s ktorým sa nám bude dobre pracovať. Cesto miesime dovtedy, pokiaľ sa nezačne odliepať od steny misy. Poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť asi 1 hodinu na teplo mieste. Ak máme málo času, tak si môžeme pomôcť, napr. misku dáme na zakrytú rýchlo varnú kanvicu s horúcou vodou alebo do perín... Po hodinke dáme cesto na tablicu, rozvaľkáme a " štamperlíkom" vykrajujeme buchtičky, ktoré namočíme po stranách v oleji a ukladáme vedľa seba na plech. Na plechu necháme ešte podkysnúť, pokiaľ sa rúra zohreje na 150°C. Pečieme do zlatista. Tieto buchtičky sa ľahúčko oddelia od seba. A ak si opekance na vianoce pečiete sami, tak ich skúste vykrajovať "štamperlíkom" takisto, len ich dajte na plech samostatne. Dobrú chuť! OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 34 návštěvníkov) KOMENTÁRE (17) posledné: 22.4.2020, 20:50 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
Celkom: 2 (zobrazuje sa 1-2) |