Sviečková na karamelovom základe

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
- mäsko (ja som dávala karé, ale môže byť akékoľvek mäso)
- slaninka na prešpikovanie
- 2-3 mrkvy, 2 petržleny, kus zeleru, 1 cibuľka
- olej, 2 PL ocotu
- 1 sladká smotana, 1 kyslá smotana
- 4 PL cukru
- 4 PL hladkej múky
- celé nové korenie, bobkový list, vegeta, soľ
- plnotučná horčica
POSTUP PŘÍPRAVY
v obrázkovom postupe......
 |
mäsko si prešpikujeme slaninkou |
 |
potrieme horčicou (kľudne viac horčice) |
 |
opražíme na oleji, ja som dávala olivový (môže byť obyčajný), pozor trošku to prská.. |
 |
preložíme do plechu, zalejeme výpekom a posolíme zo všetkých strán (poriadne) |
 |
z 4 PL cukru si spravíme karamel na miernom ohni |
 |
takto to má vyzerať hotové, som preliala trošku do šálky, aby bolo vidieť farbu. Keď to budete mať takéto, odstavte z ohňa a prilejte 0,5 litra vody, pozor voda musí byť teplá - aj tak to prská... Povaríme až do vtedy, pokiaľ sa karamel vo vode úplne rozpustí... |
 |
karamelovú vodu vlejeme do pekáča, pridáme zeleninku (zeler, petržlen, mrkva - všetko pokrájané na menšie kúsky), cibuľu prekrojíme na menšie časti a taktiež pridáme. Ďalej 8 bobkových listov, 10 guličiek nového korenia a 2 PL octu. Všetko posypeme vegetou (nešetriť) a soľou. Zakryjeme alobalom a šup do pece na 1,5 až 2 hodinky pri 180 °C. |
 |
takto krásne sa nám to udusí... |
 |
mäsko vyberieme a dáme vychladnúť. Z zeleninky vyberieme korenie a bobkový list a prelejeme do hrnca. |
 |
všetko pekne rozmixujeme, ja som použila ponorný mixér - kto nemá, môže prepasírovať cez sitko. |
 |
prilejeme 1 liter teplej vody a privedieme k varu |
 |
zatiaľ si zmiešame 1kyslú smotanu s 1sladkou smotanou a 4 PL hladkej múky |
 |
keď sa nám omáčka varí, odstavíme z ohňa a vlejeme smotanky, za stáleho miešania privedieme k varu a povaríme (aby sa múka prevarila) |
 |
Dobrú chuť! |