*** ZLATÉ HALUŠKY ***

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
CESTO: 250g hladkej múky; 25 g práškového cukru; 25g masla; 20g droždia; štipku soli; 1 vajíčko; 130 ml mlieka; VANILKOVÝ KRÉM: 750 ml mlieka; 1 ks van. lusku/cukru; 4 žĺtka; 50g cukru; 40g hladkej múky; 1 kl rumu. Ďalej ešte potrebujeme: 80 g mletých orechov, 80 g cukru, maslo/tuk
POSTUP PŘÍPRAVY
***
 |
všetky suroviny potrebné na cesto zmiešame |
 |
miesime kým cesto nebude hladké a necháme kysnúť cca 30-40 minút |
 |
cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 1,5-2 cm a vykrajujeme kolieska/nemusia byť pravidelné. Použila som vykrajovačku s priemerom 6,5 cm. |
 |
vytvarujeme malé buchtičky, ktoré potom potrieme rozpusteným maslom/tukom |
 |
orechy zmiešame s cukrom (ja som použila hnedý, ale môže byť aj obyčajný) |
 |
každú halušku obalíme orechami |
 |
halušky poukladáme na vymastenú a vysypanú tortovú formu (moja má priemer 26 cm) a necháme kysnúť ešte cca 30 minút |
 |
pred pečením halušky posypene zvyšnými orechami, pečieme cca 30-35 minút (170 stupnov) |
 |
po upečení necháme halušky vychladnúť a za ten čas si môžeme pripraviť vanilkový krém |
 |
zmiešame múku s cukrom |
 |
pridáme 100 ml mlieka |
 |
4 žĺtky/a |
 |
vanilkový lusk |
 |
zohrejeme zvyšné mlieko + pridáme vanilkový lusk/cukor |
 |
do mlieka nalejeme žltkovú zmes, necháme zovrieť a nakoniec pridáme trošku rumu |
 |
hotový krém |
 |
vychladnuté halušky polejeme teplým vanilkovým krémom a "papáme" je to veeeeľkááá dobrota |
 |
ja som vyšľahala aj bielka s cukrom, ale v pôvodnom recepte to nie je |