Orechové keksy mňaaaaaaaaaaaaaaaam :-)))))))))))))))))

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
5 bielkov, 150 g práškového cukru, 150 g hl. múky špeciál, 120 g rôznych druhov orechov - doporučujem pomiešať 2 druhy (ja mám osvedčené 60 g lieskovcov + 60 g mandlí alebo vlašských orechov - tie sú v tom úplne najlepšie), INÉ: formu srnčí chrbát, tuk na vymastenie, alobal, plech na pečenie, papier na pečenie
POSTUP PŘÍPRAVY
U nás sa po týchto keksíkoch - suchárikoch zapráši tak, že počas Vianoc ich musím opakovane piecť aj 5 krát!!! Veď vyskúšajte. Naše návštevy iný koláč nechcú!
Pozri obrázkový postup...
 |
Pripravíme si sneh z 5 bielkov, múku a cukor doporučujem preosiať. Ja som tentokrát použila lieskovce a vlašské orechy. |
 |
Do snehu vmiešame najprv cukor.................... |
 |
.....potom múku a nakoniec orechy. |
 |
Výsledná hmota bude vyzerať asi takto. |
 |
Vylejeme do vymastenej formy a šupneme do dobre vyhriatej trúby na 180 stupňov na minimálne 3/4 hodiny. NOVÁ VARIÁCIA: PO VYMASTENÍ SI FORMU VYSYPTE SEZAMOM A POTOM NALEJTE CESTO - robila som to takto na Veľkú noc prvý krát a mňam mňam, nemalo chybu!!! |
 |
Pečieme asi do takejto farby. Vrch sa nám trochu zodvihne. |
 |
Po upečení ešte HORÚCE AJ S FORMOU zabalíme do alobalu a necháme stáť do druhého dňa. Orechy musia natiahnuť vlhkosť, aby sa dali potom pekne natenučko pokrájať. |
 |
Keď ho na druhý deň vyklopíme, malo by to vyzerať takto |
 |
Nakrájame na tenučké plátky. Dobrý ostrý nôž je výhodou :-))) |
 |
A na záver ich porozkladáme na plech a necháme sušiť na 150 stupňoch, ja dávam dva plechy naraz, na teplovzdušnom režime kým keksíky nestvrdnú a nezružovejú. |
 |
Nuž a tu je výsledok. Chrum - chrum. Dúfam, že do zajtrajšej oslavy vydrží aspoň polovica :-)))) Dobrú chuť!! |