*♥*Plnená paprika v paradajkovej omáčke*♥*

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Plnka: 500 g mletého mäsa (časť hovädzie, časť bravčové), 100 - 120 g ryže, cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, soľ, 1/4 čL mčk, 1 čL červenej mletej papriky, podľa chuti trocha pálivej papriky, vegeta, 1 čL bazalky alebo 1 čL majoránky, 2 vajíčka + aspoň 5 ks zelených súmerných paprík Omáčka: 5 PL oleja, 5 PL hladkej múky, veľká krabica paradajkového pyré (0, 6 l ), vegeta, soľ, kryšt. cukor cca 5 PL, čierne korenie (guličky), príp. 5 gul. nového korenia, 2 klinčeky, 1 bobk.list, Knedľa: http://nasavareska.blogspot.com/2008/10/kneda-paren.html
POSTUP PŘÍPRAVY
xxx
 |
Ryžu opláchneme na sitku a dáme ju variť do polomäkka, necháme trocha vychladnúť.
Mäso zomelieme, pridáme k nemu pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, koreniny, vajíčka |
 |
a masu dobre premiešame. Nakoniec ju zmiešame s ryžou. |
 |
Touto zmesou budeme plniť papriky alebo budeme formovať guličky (alebo najlepšie aj, aj ). |
 |
Z paprík odrežeme stopky a okolie a vydlabeme vnútro paprík. |
 |
Plnku vtlačíme do paprík, zo zvyšku plnky sformujeme guličky. |
 |
Do hrnca dáme variť vodu a guľky s paprikami vkladáme do vriacej vody.
Dva spôsoby, ako zamedziť vyplávaniu plnky:
1) Paprikám môžeme odrezať kúštik špicu, aby v ňom bola malá dierka a už sa nemusíme obávať, že plnka z paprík vypláva :-) Tlak vody sa dostane k plnke z oboch strán :) Tým teplom sa to celé spojí ( známy účinok teploty na bielkoviny a škroby :-) Odrezané konce paprík vhodíme do omáčky tiež.
2) Ak sa niekto nebojí kalórií navyše a nechce odrezať z paprík konce, môže obaliť otvorenú stranu paprík v hladkej múke a guľky si môžete tiež takto poistiť :) |
 |
Prikryjeme a varíme aspoň 20 - 30 minút prikryté. Po uvarení vyberieme, vývar si odložíme. |
 |
Pripravíme si bledohnedú zápražku z oleja a hladkej múky |
 |
a zalejeme vývarom z paprík a guliek. Pridáme pretlak, korenia a varíme do zhustnutia. (Bobkový list sa má variť len 10 minút a neprehnať jeho množstvo- čítala som nedávno- vraj môže spôsobiť krvácanie). |
 |
Osolíme, ochutíme vegetou a pridáme cukor podľa chuti. Omáčku povaríme ešte 5 minút a odstavíme. Ja niekedy do hotovej omáčky pridávam aj trocha citrónovej šťavy, aby omáčka nebola mdlá, ale to závisí od paradajkového pyré. Vložíme do nej uvarené guličky a papriky. |
 |
Spolu prehrejeme. |
 |
Podávame so zemiakmi alebo s knedľou. |
 |
. |