Hruškový koláč

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
4 vajíčka, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 300 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 1 dl mlieka, 0,5 dl oleja, 1 čokoláda na varenie, 125 g Hery, cca 800 g očistených hrušiek
POSTUP PŘÍPRAVY
***
 |
Umyté hrušky ošúpeme, nakrájame na štvrtinky, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na plátky hrubé asi 0,5 cm. |
 |
Keď si ich uložíte do vzduchotesnej nádoby, môžete si ich smelo nachystať ešte pred prípravou cesta. |
 |
Roztopíme čokoládu na varenie - aby ste ju nemuseli rozpúšťať vo vodnom kúpeli, stačí, keď si ju necháte rozpustiť v mikrovlnke, alebo skúste moju fintu – rozhorúčim kastrólik na sporáku, vypnem, pridám nalámanú čokoládu a po chvíľke premiešam – je krásne roztopená a trvalo to ozaj len chvíľočku; |
 |
Zapneme rúru a pripravíme si cesto:
celé vajíčka najprv vyšľaháme s trochou cukru, |
 |
potom pridáme zvyšný cukor, aj vanilkový, vyšľaháme do hustej peny, |
 |
pridáme roztopenú čokoládu, |
 |
rozpustené vlažné maslo, |
 |
prešľaháme, |
 |
pridáme mlieko, |
 |
olej, (v originál recepte je uvedená smotana na šľahanie, už som ho robila aj s ňou, ale cesto sa mi zdalo už trošku ťažšie, tak som ju nahradila mliekom a olejom) |
 |
znova premiešame |
 |
a počas šľahania pridávame po lyžiciach múku zmiešanú s práškom do pečiva. |
 |
Cesto vylejeme na maslom vymazaný a múkou vysypaný plech, zarovnáme. |
 |
Kúsky hrušiek pozastrkujeme (jemne, netreba ich vemi zatláčať) do cesta tesne vedľa seba, tak, ako vidíte na obrázku (nie naležato), aby sa sčasti aj prekrývali |
 |
a ešte pohľad trošku zbližšia |
 |
a dáme upiecť na 175° C, približne 20 min. |
 |
Upečený koláčik môžete pofŕkať čokoládovou polevou |
 |
a dozdobiť ešte aj šľahačkou. ***Dobrú chuť*** |