Kuracie prsia na šampiňónoch a pochúťkovej smotane



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na 4 porcie potrebujeme: 4 väčšie kuracie prsia bez kože, olivový olej, 1 veľkú cibuľu, 225 g čerstvých šampiňónov, 300 ml pochúťkovej smotany, čerstvú petržlenovú vňať. Na prípravu marinády potrebujeme: 4-6 lyžíc olivového oleja, 2 lyžice sójovej omáčky, 2 lyžice sladkej sójovej omáčky, 2 lyžice citrónovej šťavy, 1 lyžicu medu, 2 lyžice bieleho vína, 1 lyžicu zázvoru alebo indickej koreninovej zmesi

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Kuracie prsia bez kože si nakrájame na dlhé rezančeky približne 1 cm široké.
2. Naložíme ich do marinády, ktorú sme si pripravili z uvedených ingrediencií. Necháme aspoň 2 hodiny v chlade postáť, aby mäso dobre nasiaklo marinádou.
3. Veľkú cibuľu rozkrojíme a potom každú polovicu nakrájame na tenké pásiky.
4. Do panvice (woku) dáme olivový olej a cibuľu opečieme do sklovita.
5. Šampiňóny nakrájame a opekáme spolu s cibuľou. Keď sú šampiňóny do hneda opečené, vyberieme ich spolu s cibuľou z panvice.
6. Potom začneme opekať mäso. Najlepšie je mäso opekať v menších dávkach na prudkom ohni, asi tak 3-4 minúty, kým kuracie kúsky nezačnú chytať hnedú farbu.
7. Keď máme všetko mäso opečené, dáme ho späť do panvice, pridáme šampiňóny s cibuľou a dobre premiešame.
8. Pridáme pochúťkovú smotanu a necháme prevrieť.
9. Nakoniec pridáme nasekanú petržlenovú vňať (nešetríme ňou!).
10. Servírujeme s ryžou. Dobrú chuť!

Ja si zvyčajne mäso nakrájam deň vopred a nechám cez noc v chladničke. Marinádu robím od oka, keď chcem mať mäso sladšie, pridám viacej medu, keď nemám otvorené víno, tak ho jednoducho nedám. Korenie do marinády dávam rôzne, najčastejšie garam masalu - u nás z bežnedostupných korenín sa tomu približuje indická zmes alebo kari, rada pridám aj pár lupienkov šafránu.
Keď nemám čerstvé šampiňóny, alebo jednoducho nemám čas na ich čistenie a krájanie, použijem šampiňóny v konzerve, ale čerstvé chutia lepšie.
Čerstvá petržlenová vňať sa dá nahradiť aj mrazenou, ale so sušenou mi to nechutí, lebo tú vňať tam treba cítiť, preto ju ani nekrájam na jemno.