*♥*Talianske slané palacinky*♥*

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Na palacinky: 3 dl mlieka, 2 vajcia, 2 dl vody, 1 dl oleja, 220 g múky (polohrubá - len na tieto palacinky, inak hladká), 1/2 čL soli, *******Na plnku: 250 g špenátu (mrazený v kockách al. čerstvý), 20 g masla, 2 PL olivového oleja, 1 cibuľa, 4 - 5 strúčikov cesnaku, 150 g šampiňónov, 1 vajíčko, 250 g tvarohu, 100 g mozzarelly, 3 PL nivy (postrúhať), podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, štipka strúhaného muškátového orieška, podľa chuti talianske bylinky (oregano, bazalka), 1/2 čL rasce drvenej, podľa chuti sójová omáčka,******** Na zapekaciu omáčku: 100 g nivy, kúsok masla, niekoľko (4 ) PL mlieka, 1 dl sladkej smotany al. smotana na varenie******* Na posypanie: 2 PL parmezánu al. grana padano,
POSTUP PŘÍPRAVY
Tento recept je zo starého časopisu, jedlo vyskúšané a overené už mnohokrát, zaradené do kategórie "bezmäsité" a ešte do kategórie "mňamky". Mňamky chutia aj mäsožravcom ( mäsojedom?, mäsojedákom? ).
 |
Pripravíme cesto na palacinky - ale použijeme polohrubú múku (na rozdiel od klasických palaciniek) |
 |
Bežným spôsobom pripravíme 8 ks palaciniek, ale robíme ich hrubšie ako obvykle. |
 |
Hotové. (zvyšné cesto môžeme zriediť, prípadne i osladiť a na raňajky dorobíme palacinky nasladko). |
 |
Pripravíme suroviny na plnku |
 |
Na oleji orestujeme cibuľu, prihodíme šampiňóny pokrájané na plátky a restujeme spolu |
 |
pridáme drvenú rascu, mčk, soľ, poriadne zamiešame a prikryté dusíme. |
 |
Medzitým dáme do MW rozmraziť a povariť špenát a vyžmýkame z neho vodu. (Ak robíme z čerstvého špenátu, najprv ho pokrájame a trocha podusíme na masle alebo oleji ). Udusené šampiňóny necháme vychladnúť, pridáme k nim štipku postrúhaného muškátového orieška, špenát, tvaroh, postrúhanú nivu a mozzarellu. Primiešame ešte surové vajce, prichutíme prelisovaným cesnakom, |
 |
talianskymi bylinkami a sójovou omáčkou. |
 |
Zapekaciu misu vymastíme maslom |
 |
Na každú palacinku dáme cca 2 kopcovité lyžice plnky, |
 |
pevne zvinieme a ukladáme do vytretej misy tesne vedľa seba (spojom nadol) |
 |
Pripravíme si zapekaciu omáčku - nivu s maslom roztlačíme vidličkou, prilejeme mlieko a smotanu, dobre rozmiešame a ochutíme bylinkami (bazalka, oregano, resp. talianske bylinky). |
 |
Palacinky polejeme zapekacou omáčkou |
 |
a šupneme ich do vyhriatej rúry (200°C) so zapnutým ventilátorom. |
 |
Keď omáčka začne vrieť, palacinky jemne posypeme strúhaným parmezánom a zapekáme už len asi minútku. |
 |
v priečnom reze... A už len dodávam, že sú veľmi sýte. |