Pečené papriky s cesnakom - delikatesa

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
* papriky (hrubostenné) * cesnak * soľ * vínny ocot * olivový olej
POSTUP PŘÍPRAVY
Toto je ďalšia bulharská špecialita, vhodná ako šalát, príloha k mäsu či ako menšie samostatné jedlo s chlebom alebo pečivom. Je to piplačka, ale výsledok je nezabudnuteľný a stojí za to!
 |
1. Na plech s papierom na pečenie poukladáme umyté a osušené papriky a dáme ich do vyhriatej rúry piecť pri 200 st. C na cca 25-30 minút, kým sa nespália trošku do čierna. |
 |
2. Menej do čierna ako na fotke. Pootáčame ich ... |
 |
3. ... a vrátime naspäť do rúry na ďalších 20-25 minút. |
 |
4. Po druhom vybratí z rúry vyzerajú papriky takto. |
 |
5. Preložíme ich do hrnca ... |
 |
6. ... a prikryjeme pokrievkou, aby sa sparili. |
 |
7. Keď sú papriky vychladnuté alebo len mierne teplé, ošúpeme ich a zbavíme stopky a semienok. Pozor na šúpanie, treba odstrániť len tenučkú šupku, čo sa od papriky oddelila pri pečení. |
 |
8. Takto očistené papriky môžeme uskladniť v uzavretej nádobe v chladničke určite aspoň 2-3 dni, ak ich ovšem všetky hneď nezjeme. :-) |
 |
9. Papriky natrháme alebo nakrájame po dĺžke na pásiky, ... |
 |
10. ... pridáme soľ, ... |
 |
11. ... vínny ocot, ... |
 |
12. ... extra panenský olivový olej, ... |
 |
13. ...prelisovaný cesnak a všetko spolu premiešame. |
 |
14. Papáme s chlebom alebo pečivom. Mňames! |