Vysoký sneh na žemľovku
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Recepty sú dva: 1. koľko bielkov, toľko polievkových lyžíc studenej vody a toľko polievkových lyžíc cukru Druhý recept: 4 bielky so štipkou soli, 200 g kryštálového cukru, 2 polievkové lyžice šťavy z citróna
POSTUP PŘÍPRAVY
Sneh sa nemusí použiť len na žemľovku, ale napríklad na grófkin koláč a podobne. Je tu zaručene sneh vyšší ako keby sa miešajú čisto len bielka s cukrom.
1. Z cukru a vody si vyrobíme sirup. Vyšľaháme sneh a zašľaháme doň teplý sirup. Keď je žemlovka upečená, na horúcu rozotrieme sneh a ešte trochu zapečieme.
2. Vyšľaháme osolené bielky. Pridáme cukor a citrón. Pred dopečením koláča zníčime teplotu na 150 stup.