Petržlenová žemľová knedľa

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2 staršie žemle - 250 g polohrubej múky - 100 ml mlieka (alebo smotany na varenie) - 1/2 kocky droždia - 4 PL masla - 2 PL nasekanej petržlenovej vňate - 2 vajcia - soľ - alobal
POSTUP PŘÍPRAVY
Super domáca príloha, veľká mňamka, hodí sa najmä k omáčkovým mäskám, ako napríklad k môjmu bravčovému na divoko.
 |
Suroviny |
 |
1. Mlieko trochu ohrejeme a rozmiešame s droždím. Necháme chvíľku odležať. |
 |
2. Žemle nakrájame na kocky a trochu opečieme na masle. |
 |
3. Do misy na cesto vsypeme múku, do stredu urobíme jamku, do nej vlejeme mlieko s droždím. To hnedé na múke sú omrvinky zo žemlí. |
 |
4. Pridáme vajíčka, vňať, soľ podľa chuti a dobre vypracujeme. Inak neviem, prečo sa tam robí tá jamka, ale robím to tak odjakživa. |
 |
5. Nakoniec pridáme žemle a ešte raz dobre premiešame. Hotové cesto zakryjeme a dáme vykysnúť do tepla asi na 30 minút. |
 |
6. Po 30 minútach si pripravíme alobal, ktorý potrieme olejom. Cesto vyformujeme do valca (knedle) a zabalíme do alobalu... |
 |
7. ... asi takto. Moja stará mama namiesto alobalu používala čistú kuchynskú utierku, ktorú potrela maslom. Ja som toto neskúšala, ale je pravda, že tie jej knedle boli lepšie ako moje. |
 |
8. Zabalenú knedľu vložíme do osolenej vriacej vody a varíme 30 minút. Knedľa zrejme bude plávať na hladine, takže po 15 minútach ju otočte. Potom hotovo, vyberiete, nakrájate a papáte, dobrú chuť!!! |