Marhulový džem
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
cca 4kg vykôstkovaných marhúl, nie prezretých 1,5kg krišt. cukru 1/3 kyselina citronova
POSTUP PŘÍPRAVY
Marhule som vykôstkovala, umyla a rozmixovala. Rozmixovanú masu som dala do hrnca variť na cca 20 minút. Potom som pridávala postupne cukor a zamiešala. Priebežne som miešala a odstraňovala penu, ktorá sa pri bublaní tvorila. Neskôr som pridala kyselinu citronovu.
Videla som rôzne recepty, aj s krátkou dlžkou varenia, ale mne to tak rýchlo nehustlo. Musela som variť a priebežne miešať cca 2,5 hodiny.
Skúška hustoty: za lyžičku džemu dáme na tanier vychladnúť, urobíme prstom cestičku. Ak sa nezaleje, tak je džem hotový.
Hotový ešte horúci džem som naliala do pohárikov (vyšlo mi z toho cca 9 pohárikov 3dcl). Zavrela viečkom a na 10 minút nechala hore dnom:)