Špaldové piškóty - skvelé a zdravé :-)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
4 domáce vajíčka( ak nie sú domáce, nič sa nedeje), 50g trstinového cukru, +- 120g špaldovej múky (tá moja je Kuchenmeister T 812)
POSTUP PŘÍPRAVY
Po dlhom testovaní, skúšaní a kombinovaní receptov som si " vytvorila " vlastné piškóty, ktoré chuťovo najviac vyhovujú mojej rodine a preto sa s Vami podelím o receptík.
V podstate je to veľmi jednoduché, len je dôležité odhadnúť správne cesto. Takže: oddelíme bielky od žĺtok. Vyšľaháme bielka so štipkou soli. Postupne pridáme cukor a šľaháme, šľaháme a šľaháme možno aj 8 min. Znížime otáčky na min. a po jednom pridáme žĺtka. Veľmi už nemixujeme, iba ich zašľaháme. Ručne jemne primiešame po častiach múku. Najlepšie od krajov do stredu. Keďže vajíčka majú vždy inú veľkosť múku, prisypávam od oka, asi tých 115 - 120g. Cesto pekne spojíme, aby bolo hladké - ani nie riedne ani nie husté. Na plech dáme teflónovú podložku a striekame sáčkom kôpky. Necháme ich postáť na plechu - to je veľmi dôležité. Vyhrejeme rúru na 170*C a dáme piškóty piecť. POZOR!!!!! Bez ventilátora a rúru neotvárame! Pečieme cca 15 min. no záleží od Vašej rúry, takže si ich sledujte - pekne dozlatista. Po upečení sa zdržíme :-D hlavne deti, pretože keď ich necháte len tak na plechu do druhého dňa, tak sú lepšie. Samozrejme keď vydržia. Z tejto dávky mi vyšli presne 2 plechy - no mám ich väčšie 35x45cm. Asi 150g piškót.
Upozorňujem, že nie sú sladké, preto si cukor pridajte, no nám to stačí. Chuťovo sú výborné, isto lepšie ako z obchodu!
Prajem dobrú chuť a nech sa podaria :-)
|
vyšľaháme cukor |
|
postupne žĺtka |
|
pridáme múku |
|
vypracujeme cesto |
|
pekne kôpkujeme :-D |
|
necháme ich postáť |
|
a dáme piecť |
|
a pečieme |
|
upečené, vidno to pekne keď piškótu otočíme |
|
upečené |
|
mňam mňam |