KVASÁKY na balkánsky spôsob



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

uhorky (na 3,5 litrový pohár cca 2 kg) *
1 chren *
1 hlavička cesnaku *
kôpor *
30 g soli na 1 liter vody *
voda *
(hroznový a/alebo višňový list)

POSTUP PŘÍPRAVY

Recept na tieto výborné kvasáky mám od môjho tatina. Ten mi k receptu "pribalil" aj vysvetlenie, o ktoré sa s vami podelím. :-)
Uhorky prejdú procesom mliečneho kvasenia = cukor v uhorkách sa premieňa na kyselinu mliečnu, octovú, oxid uhličitý a iné zložky. To sa udeje len za pomoci osolenej vody.
No ale dosť bolo teórie na úvod, v obrázkovom postupe sa ešte nejaká sem-tam objaví.

1. Tu je skoro všetko, čo budeme potrebovať: uhorky vhodné na kvasáky, chren, cesnak, kôpor, voda, soľ a veľký pohár (v mojom prípade s objemom 3,5 l). Ak máte hroznový a višňový list, tak ich určite pridajte.
2. Uhorky poprepichujeme vidličkou, aby počas kvasenia z nich mohol unikať oxid uhličitý a aby stred uhoriek nebol po vykvasení dutý.
3. Chren ošúpeme, nakrájame na malé "špalíky", cesnak očistíme a môžeme vrstviť.
4. Do pohára ukladáme uhorky na výšku a prekladáme ich kôprom, chrenom a cesnakom, prípadne listami hrozna a višne. Uložíme ďalšie poschodie uhoriek a povkladáme zvyšok strúčikov cesnaku a špalíkov chrenu.
5. Je dobré odložiť nabok 2-3 dlhšie uhorky a uložiť ich navrchu priečne a "zakliniť" ich pod hrdlo, aby nemohli vyplávať. Namiesto uhoriek možno použiť dostatočne dlhé a široké drievko.
6. Poslednú pridávame "slanú vodu". Na 1 l vody dávame 30 g soli. Na takýto pohár potrebujeme cca 1,5 l vody a 45 g soli. Soľ poriadne rozpustíme v studenej vode a uhorky zajeme tak, aby boli úplne ponorené. To je dôležité.
7. Pohár podložíme táckou alebo tanierom a postavíme ho na kľudné miesto, mimo dosahu slnka. Nezakrývame ho, lebo pri kvasení bude unikať už spomínaný oxid uhličitý.
8. Už na ďalší deň budeme pozorovať zakalenie roztoku a penu na hladine. O 2 dni už bude zakalenie výraznejšie, aj peny bude viac.
9. O 2 dni po naložení uhoriek penu odoberieme a nálev zlejeme. Precedíme ho cez sitko naspäť k uhorkám. Je to preto, aby sme zabezpečili rovnomerné kvasenie v celom pohári. Toto opakujeme každé 2 dni až kým uhorky úplne vykvasia.
10. Toto je výsledok nášho snaženia. Uhorky vykvasia za cca 1-3 týždne pri teplote 20-30 stupňov C. Treba ich ochutnať. V podstate, keď sa prestane tvoriť pena, mali by byť vykvasené.

Ešte poznámka ku skladovaniu. Uchovávame ich v chladničke ponorené v pôvodnom náleve. Ale dlhodobo u nás aj tak nevydržia a ak by ich bolo predsalen veľa, tak by bodla druhá chladnička. :-)

Nie úplne vykvasené uhorky sa dajú pasterizovať. Necháme ich buď v pôvodných veľkých pohároch alebo ich preložíme do menších (napr. 7 dcl). Zalejeme ich precedeným nálevom, aby boli úplne ponorené a uzavrieme ich. Pasterizujeme ich vo vode, ktorú zohrievame len veľmi pomaly, aby z uhoriek a z nálevu postupne unikal oxid uhličitý. Asi o 30 minút by mala mať voda teplotu 70 stupňov C. Túto teplotu udržiavame pri malých pohároch 20 minút, pri veľkých 30 minút. Poháre potom vyberieme a necháme samovoľne vychladnúť.