Slivkový koláč s posýpkou

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
kvások: 1 dl vlažného mlieka, 1/3 kocky droždia, štipka soli, 1 lyžička kryštálového cukru, 1 lyžička polohrubej múky*** 350 g polohrubej výberovej múky, 1 dl mlieka, 1 kávová lyžička soli, 2 polievkové lyžice kryštálového cukru, 1/2 prášku do pečiva, 125 g HERA
***posýpka: 60 g kryštálového cukru, 60 g HERA, 120 g polohrubej múky***1 vanilkový a 1 škoricový cukor
POSTUP PŘÍPRAVY
***nenáročný koláčik; cesto nám kysne až na plechu***
 |
Z mlieka, droždia, soli, cukru a múky si urobíme kvások, necháme aspoň 10 min. postáť. |
 |
Preosejeme múku, pridáme cukor |
 |
soľ |
 |
prášok do pečiva, premiešame |
 |
kvások, mlieko |
 |
roztopené (ale vlažné) maslo |
 |
premiešame – môžete rovno mixérom – stačí ozaj len chvíľku (len aby sa to spojilo, nič viac) |
 |
budete mať takéto cesto |
 |
a prenesieme na maslom vymastený plech. Môžete si pomôcť takýmto skvelým vynálezom, alebo stačí obyčajný pohár, ktorý nemusíte ani potierať. Cesto sa nebude lepiť. Nemusíte robiť vyvýšené okraje, stačí rozvaľkať len ku krajom plechu. Necháme kysnúť aspoň 20 min. Zatiaľ si očistíme slivky (alebo nachystáme akékoľvek iné ovocie) |
 |
a urobíme posýpku: v miske rozmrvíme maslo, cukor a múku |
 |
Zapneme rúru na 185-190° C. Po 20-tich minútach kysnutia na plechu husto rozložíme ovocie /jemne pritlačiť do cesta/, posypať vanilkovým a škoricovým cukrom (ak máte veľmi kyslé ovocie, tak treba pocukrovať viac), |
 |
posýpkou a ešte necháme kysnúť aspoň 10 min. Upečieme dozlatista, stačí cca 15-20 min., aby nechytili okraje. Ja si po 15-tich minútach otváram rúru a keď už nie je treba, vypínam a koláčik vyberiem. Okraje -ešte horúce zvyknem potierať mliekom, aj dvakrát – neoschnú a sú hneď mäkkučké. |
 |
*Dobrú chuť* |