Martina P. (Mata406) ID 48300 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 122 návštěvníkov)
Kanadské šišky bez vysmážania
[ recept č. 19412 zo dňa 29.10.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Cesto : * 600g múky /300g hl+300g pol/ * 50g kr.cukor * 2 žĺtky * 2 PL rum * kora z 1 citróna * 1 kocka droždia * 60g rozpustené maslo * 350 ml mlieko * štipka soli * .......... Poleva : * 1 pohár kr.cukor * 2 PL maslo * 1/2 pohára mlieko * 1 1/2 pohára pr.cukor * štipka soli * 1 PL šťava z citróna -alebo rumu *
POSTUP PRÍPRAVY
- no a dnes sme si urobili niečo sladkého, ....... Inšpirovala som sa receptom z Knihy receptov zo života trošku upravila/ a u nás asi najobľúbenejší - a tá poleva, hmmmmm.... mňam . No a jasne, že sa dajú normálne vysmažiť aj na oleji - ale i takto na plechu
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
na začiatok : - robila som z polovičnej dávky - lebo nám to stačí - tak nech vás tie vyfotené množstvá nemýlia - údaje budem uvádzať ako pri celej dávke................ Takže: - z mlieka trošky cukru a droždia urobíme kvások |
|
- vykysnutý kvások prilejeme medzi ostatné ingrediencie určené na cesto |
|
- vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť |
|
- vykysnuté |
|
- na pracovnej doske si cestíčko ešte pár krát prehnetieme , vyvaľkáme na caa 0,5 -0,7 cm a vykrajujeme pohárikom kolieska, do kolieska urobíme dierku /ja nemám nič iné čím by som tú dierku vykrojila - tak som použila kovovú trubičku na šamronky, kým som nemala ani tú , použila som koniec varešky a urobila dierku, ktorú som natiahla/ |
|
- poukladáme na papier na pečenie / z celej dávky výjdu 2 takéto plechy/ a necháme podkysnúť ešte ale 20-30 min |
|
- šišky necháme podkysnúť a potom sa možeme rozhodnúť, či si ich vysmažíme, alebo upečieme . ............................... ja som ich tentokrát piekla : - podkysnuté upečieme pri teplote 180 stupňov caa 15-20 min /sledujeme/ ... ja som piekla v teplovzduške pri teplote 160 stupňov |
|
- upečené potrieme troškou masla , necháme vychladnúť, a kým sa nám chladia urobíme polevu |
|
- na úplne stíšenom plameni rozpustíme spolu maslo, kr.cukor a mlieko, za stáleho miešania - keď sa nám to rozpustí - dáme preč z ohňa |
|
- takto |
|
- chvíľku si to nevšímame - nech to nemáme horúce a do vlažného primiešame pr.cukor a cit.šťavu - alebo rum, ja som dala cit.šťavu |
|
- rozmiešame , nech tam nemáme hrudky, zatiaľ sa nám aj šišky ochladili a možeme ich obaliť v poleve |
|
- šišku tam pacneme a pekne vyváľame zo všetkých strán |
|
- a ukladáme na ten istý papier na pečenie, na ktorom sme ich upiekli - šupneme na balkón a necháme stuhnúť /ešte že je vonku zima - urýchli to čakanie :))/ |
|
a tu ich už máme v plnej nádhere / na tácke je polovičná dávka/ |
|
ešte iný pohľad ......... no a papkáme len tak alebo s džemíkom, my si na to ľúbime dať aj džemík. Nemusíte sa báť tej polevy, že by bola nejaká extra sladká lepka, ktorá Vám zalepí pusu. Tie chute sú výborne vyvážené spolu so šiškami. ..........
A ďalšia vec - receptík je úúúplne univerzálny - keď máte radšej šišky vysmážané - úplne kľudne - cestíčko mám odskúšané, - dokonca musím povedať, že vysmážané sú chrumkavejšie, nafúknutejšie, lepšie - lebo predsa vysmážané šišky sú asi najchutnejšie a osobne si myslím, že s pečenými na plechu sa ani porovnávať nedajú a lepšie si držia tú polevu.
Ale na druhej strane - tieto sú oveľa zdravšie - bez tuku, chuťou skor pripomínajú koláčik , tú polevu si státím trošku do seba nasajú a povrch akoby scukornatel - aby Vás to neprekvapilo - lebo predsa je to cukor, ale sú tiež výborné.
- takže už len je na Vás, či si zvolíte klasickú vynikajúcu formu vysmážanej šišky , alebo zdravšiu verziu - koláčovej šišky |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 46 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3 ďalšie >> |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (8.9.2013, 22:59) |
Toto je teda niečo |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (8.9.2013, 20:08) |
po dlhom čase ich idem zasa urobit, |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Branislava D. (morttimer) ID 183857 (18.3.2012, 17:41) |
Super,robim ich uz druhy krat podla tohto receptu a nejdeme sa ich "dozrat" a ta poleva je bozia |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Slavomíra G. (zmajcek) ID 223590 (8.3.2012, 18:41) |
Su skutocne vyborne prave som ich dopiekla a este ani nezacali tuhnut a polka plechu je fuc . Piekla som ich v rure a nemaju chybu... vsetkym odporucam Maťka dik za bomba recept |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Slavomíra G. (zmajcek) ID 223590 (8.3.2012, 16:05) |
no ideme nato s dcerkou dufam , ze sa nam podaria lebo ked pecieme spolu tak vzdy nieco vynechame . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Andrea F. (Aďa1f) ID 137937, mimibazar.sk/ada1f (1.3.2012, 17:05) |
naozaj výbornéééé, skúšala som pečenú verziu a mnaaam ,velmi milo nás to prekvapilo,trošku zmena ....aj poleva je fajnová.... dakujem za receptík |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Maria P. (merry2211985) ID 177008 (1.2.2012, 23:06) |
fakt božské dakujeme |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (12.2.2012, 10:29) |
to ma teší Mária |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Maria Š. (mickey) ID 6457, mimibazar.sk/mickey (20.1.2012, 10:46) |
skusala som,cesto chuti ako pecene buchty,cize mne to klasicke sisky nepripomina,poleva vyborna,ale radsej ostanem pri vyprazanych |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (12.2.2012, 10:31) |
ako som písala v recepte - máš pravdu - klasika je len klasika, ... niekto ale vysmážané nemôže, tak preto i táto alternatíva šišiek. Ale čo je na tom ceste super - je variabilné - vysmážané sú ozaj pravé "šišky" |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Martina M. (Tinuša) ID 10023 (26.10.2011, 12:07) |
ďalší recept v rade na vyskúšanie |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (14.12.2011, 20:17) |
nech sa páči mati, hlavne aby bola spokojnosť |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Mária O. (Majculik) ID 171786 (20.10.2011, 10:51) |
vyzeraju bozsky,urcite ich vyskusam |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (20.10.2011, 21:03) |
Ďakujem Mária |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Michaela V. (misik) ID 5014 (18.10.2011, 20:50) |
šišky určite vyskkkkkkúšam, vyzerajú úžasne |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (19.10.2011, 19:21) |
Tak hádam bude aj spokojnosť Michaelka |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Martina T. (matuska1311) ID 165241 (18.10.2011, 19:32) |
dnes som ich robila su uplne fantasticke.Preco klames ze z polovicnej davky stacia? to vobec nieje pravda , nam nestacila ani cela davka |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (19.10.2011, 19:21) |
Matík, to som rada, že tak zachutili |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (14.2.2011, 22:47) |
krááásne ich máš Martinka |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (19.10.2011, 19:20) |
Ďakujeem Sylvi |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Barbora K. (barborka k) ID 76396, mimibazar.sk/barborkak (6.12.2010, 19:25) |
akurat sa nimi krmime, skoro vsetky som upiekla a par aj vyprazila, ale musim povedat, ze co som doteraz mala rada vyprazene, tak tieto pecene su veeeeeeelkeeee MNAAAAAAAAAM!!! si velmi pochutnavame! ta poleva je uuuplne superska, mnamka, akurat neviem, ci mi nestuhla alebo co, lebo tecie pomaly dolu..ale vylizujeme aj tu naozaj super, vsetky receptiky mas tip top!!! veeeelmi sikovna maminka, aj ja raz budem krasne vianoce!! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (6.12.2010, 21:17) |
Veľmi som rada Barborka, že tak chutili - tá poleva časom trošku scukornatie, ale normálne je je taká lepkavá , ale strááášne fajn a mňam Ďakujeeem krásne za komplimentík, je mi cťou krásne Vianoce Tebe i Tvojej rodinke,paaa |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Kristína K. (28Tinka) ID 73056 (29.5.2010, 15:45) |
sú geniálne, mňam ďalší receptík, ktorý pribudol k mojim obľúbeným |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (29.5.2010, 16:20) |
Ďakujem mooc Kristínka veľmi ma teší |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 46 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3 ďalšie >> |