Janka H. (hoblik) ID 10464 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 138 návštěvníkov)
SVIEČKOVÁ NA SMOTANE
[ recept č. 3036 zo dňa 2.12.2007 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
600-800 g sviečkovice - ja zvyknem použiť mäso z hovädzieho stehna, slaninka, 1 cibuľa, kúsok zeleru, 1 petržlen, 3-4 kúsky mrkvy, bobkový list, 4-5 zrniek celého čierneho korenia, 1 nové korenie, rasca, soľ, koliesko citrónu a citrónová šťava - prípadne ocot, sladká smotana, hladká múka
POSTUP PRÍPRAVY
Takto ma to učila moja maminka a všetkým nám ohromne chutí....a vôbec s tým nie je veľa roboty, vyskúšajte, stojí to zato!!!!!! A čím dlhšie je mäsko v páce - tým je lahodnejšia!!!!!!
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Mäso umyjeme a osušíme...... |
|
...koreňovú zeleninu nakrájame na kolieska, pridáme celú cibuľu, bobkový list, celé čierne korenie, nové korenie a koliesko citrónu - ak nemáte citrón, čo sa stalo aj mne, prilejte asi deci octu a všetko spolu uvaríme asi v 1 l vody...... |
|
...nálev necháme pár minút prevrieť a odstavíme, kým nálev vychladne prešpikujeme mäso tenkými prúžkami slaniny.... |
|
... prešpikované mäsko vložíme do vychladnutého nálevu... |
|
... a šup do chladničky. Môžeme to pácovať 2-4 dni, pričom mäsko denne obraciame. Ja ho zvyknem chystať deň dopredu, čím dlhšie ale stojí, tým je jemnejšie. |
|
Je ďalší deň a začíneme variť. Mäso vyberieme, necháme trošku osušiť.... |
|
...sprudka ho opečieme zo všetkých strán na oleji..... |
|
....pridáme uvarenú nadrobno pokrájanú cibuľu z nálevu.... |
|
... a zalejeme zeleninou a troškou vody z nálevu. Necháme dusiť, najlepšie v tlakovom hrnci hodinku až hodinku a pol, podľa toho či ste kúpili mladé alebo staré mäsko:-))). |
|
Hotové mäso nakrájame na plátky..... |
|
...a udusenú zeleninku rozmixujeme ručným mixérom, prípadne prepasírujeme cez sitko..... |
|
...ak je omáčka dosť hustá prilejeme len samotnú smotanu, ak nie, rozmiešame ju s troškou hladkej múky a vlejeme do omáčky. Dochutíme soľou a citrónovou šťavou - prípadne octom, kto má rád sladšiu pridá ešte KL cukru. |
|
Mäsko šupneme späť do omáčky..... |
|
.. a obed je hotový. My k tomu ľúbime makaróny ale klasická knedľa dá tomu tie správne "grády"!!! Dobrú chuť! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 26 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
| Simona U. (uzovka) ID 182382, mimibazar.sk/uzovka (10.1.2014, 12:26) |
Dobry den, ked masko dusim v normalnom hrnci, ako dlho asi odporucate? Dakujem. Simi |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Dáša J. (dadatn) ID 67422 (10.11.2012, 16:14) |
Výbornááááá, ďakujem moc za recept! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lucia S. (luciaj) ID 16010 (2.11.2012, 14:18) |
Robila som dnes svieckovu podľa vášho receptu a bola vynikajúca!!! Manžel ohodnotil, že to bola naj svieckova, aku kedy jedlo. A masko z pacu bolo skutočne jemnucke aj pre moje "nemasove" deti ďakujem za receptik |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
ena v. (kvietok158) ID 202288 (26.11.2011, 12:06) |
pod spravime si svieckovu a dalej |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
heny p. (heny6020) ID 222996 (23.11.2011, 22:30) |
...no bohuzial ja nemozem pochvalit tento recept je mi to luto ja mam pocit ze ja som to spackala... masko bolo nenormalne makucke, supeeer ale omacka mala veeelmi az neprijemne silnu hovadziu chut.... v recepte stoji po prudkom opeceni pridat trocha nalevu, no ja som ho tam dala cely a tym som to pokazila ...este raz ho niekedy vyskusam ale z nalevom budem setrit |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Darina B. (LA1982) ID 119830 (4.2.2012, 20:26) |
napodobne ale zjemnila som to smotanou sladkou..mňam |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
heny p. (heny6020) ID 222996 (22.11.2011, 17:35) |
janka vcera som masko ,,nalozila,, zajtra alebo pozajtra ho budem robit som veelmi zvedava ake bude |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ján H. (dixy) ID 150041 (11.12.2010, 6:54) |
VZBORNÝ RECEPT Tento recept na sviečkovú ktorý je s technologickým postupom v poriadku, neviem si predstaviť aby sa mäso nemarinovalo, po vybratí z marinády neopražilo na tuku,(ako poniektoré recepty tu uvedené) tie chute by sa stratili a nebola by to sviečková ale ,,iba" hovädie na smotane. Výborný recept tak ho robím aj ja a varím ho v raz takom množstvo zeleniny,pridám 5 zrniečka borievok a trochu korenia na divinu a do uvarenej omáčky pridávam2 lyžice zaváraných brusníc a tak isto ešte aj na tanier, brusnice to zjemnia ,okyslia a dajú neopakovateľnú chuť, vtedy sa gurmánsky rozplývam. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| iveta u. (qixi3) ID 6881 (16.10.2010, 12:37) |
Učila ťa ju variť moja mama???? Je presne taká ako naša |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Janka H. (hoblik) ID 10464, mimibazar.sk/hoblik (20.10.2010, 14:41) |
Tak to sa potom asi aj rovnako zalizujeme a máme SUPER MAMINY !!! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Michaela R. (misenka1) ID 11589, mimibazar.sk/misenka1 (25.5.2010, 9:08) |
Ahoj, skvely recept svieckova sa mi podarila a bola vyborna. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| melania l. (lararuby) ID 130989 (7.2.2010, 18:37) |
hodinu a pol v tlakáči?To by muselo byť mäso z koňa. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Klaudia R. (kladika) ID 65067 (28.1.2010, 20:52) |
ahoj, akurat pozeram super postup az sa mi slinky zbiehaju, veru vyskusam niekedy..... a na 1 obrazku som si vsimla ze mate v kuchyni presne tie kachlicky co aj my |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| dusana k. (sabka1) ID 79357, mimibazar.sk/sabka1 (3.10.2009, 9:50) |
ahojky dnes sa pustam do svieckovej dakujem za suuuper postup konevne ma to premohlo tesim sa papa |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Janka H. (hoblik) ID 10464, mimibazar.sk/hoblik (13.10.2009, 8:50) |
dúfam, že sa podarila Dušanka a hlavne chutila |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 26 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |