Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 174 návštěvníkov)
Šťavnaté a voňavé francúzske zemiaky
[ recept č. 6315 zo dňa 15.7.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1,3 kg zemiakov, 1 veľká cibuľa, 30 dkg slovenskej salámy, 200 g Eidamu, 5 vajec, 1 smotana na šľahanie, 2 pol. lyžičky kyslej smotany, korenie: soľ, mleté čierne korenie, thymos - korenie na francúzske zemiaky
POSTUP PRÍPRAVY
S francúzskymi zemiakmi som experimentovala asi 5 rokov, kým som dospela k záveru, že tento recept má k našim chutiam asi najbližšie, takže ho takto robím už aspoň 5 rokov a aj dnes, keď sme ich mali na obed, sme sa dobre napráskali :o))))).Sú výborné :o)! Mňam!
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Toto je všetko, čo na prípravu potrebujeme. |
|
Vajcia si uvaríme za 10 - 12 minút, ošúpeme, pretlačíme cez krájač na plátky. Salámu tiež nakrájame na plátky a aj očistené zemiaky. Veľkú jenskú misu vymažeme maslom. |
|
Urobíme si cibuľový základ (na mále oleji a miernom ohni ho opražíme), po zosklovatení odstavíme z ohňa. |
|
Cibuľový základ dáme do misy, pridáme kyslú smotanu, osolíme, okoreníme mčk aj korením na francúzske zemiaky, prilejeme smotanu na šľahanie a vymiešame do hladka. |
|
Vrstvíme klasickým spôsobom :o). |
|
Prelejeme pripravenou cibuľovo-smotanovou zmesou. |
|
A prikryté pečieme pri teplote 180 stupňov asi hodinu. Či sú už upečené, kontrolujem špáradlom. |
|
Nastrúhame syr, opäť prikryjeme a vrátime do rúry, ktorú vypneme... |
|
Syr sa nádherne roztopí a rozvoniava po celom byte. |
|
Najlepšie je počkať asi 30 minút a až potom jesť, pretože za ten čas zemiaky vsiaknu všetku šťavičku a budú sa dobre krájať ako torta, ale u nás sa nikdy nevieme dočkať :o), preto sa nám prvé kúsky vždy takto rozšmyknú :o). Chutia fantasticky! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 45 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3 ďalšie >> |
Mária N. (Maria 75) ID 318736, mimibazar.sk/maria75 (19.6.2016, 18:28) |
Zemiačky sú úžasné, dnes som ich robila na obed, všetkým veľmi chutili |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
kristína p. (kikusinkaa) ID 98470 (3.9.2015, 22:05) |
Tento recept som vyskúšala pred pár rokmi, a odvtedy francúzske zemiaky podľa iného ani nerobím ...akurát je niečo po desiatej večer, práve som ich dokončila a teším sa, ako si ešte pochutnám aspoň na malilinkej porcii |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Monika P. (Nomik83) ID 171508, mimibazar.sk/nomik83 (22.2.2015, 22:24) |
Bombovee.. Ja som toto jedlo nikdy nemala moc rada, no ale ked si to takto ja spravim, vyborne. Urobila som zmenu v tom, ze moj drahy je zvyknuty na pretlacene zemiaky na male kusky, aj vajicko a nie naskladane platky. Tym padom som tie zemiaky predom povarila, osupala a pretlacila a napokon piekla spolu so vsetkymi ingrediencami nie viac ako 25 min. Ale inak mnamka, tie smotany, ten cibulovy zaklad, syr navrchu, a u nas okrem vajicka a slovenskej tocenej aj klobaska... Basta, dakujem za receptik, ukladam... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Deniska H. (denikah) ID 129389 (8.6.2014, 12:47) |
Včera som ich robila, a aj napriek tomu že som nemala thymos korenie, boli ozaj vynikajúce a vychválené. Ďakujem za receptik |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana Š. (stefulik) ID 155881 (6.6.2014, 8:42) |
co sa tyka zemiakov asi viete ,treba kupovat podla typu A B C, A salaty, B na prilohy a C na zemiakovu kasu aspon ja to tak praktizujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Edyta T. (Edyta) ID 38713, mimibazar.sk/edyta (1.3.2014, 14:32) |
ja som ich dnes robila a vobec neboli take pekne ako na fotke. Po hodine boli stale tvrde, a po hodine a pol uvarene ale stale tam bola tekutina a zemniaky boli suche. Vsetko sa rozpadavalo Zjedli sme ale nebolo to ono. Mozno sa podari nabuduce. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868, mimibazar.sk/hegniki (28.4.2014, 10:37) |
Chyba nebola ani vo Vás ani v recepte, na vine boli zemiaky . Sem-tam človek vymákne také chuťové a konzistenčné čudá že až.... Snáď to nabudúce vyjde a nenecháte sa odradiť . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Petra P. (petrinkap) ID 277350 (28.11.2013, 13:25) |
Robila som ich dnes, su ozaj uzasne, stavnate.. Akurat ten syr, co sa dnes predava, akoze Eidam, alebo aky to je, tak sa mi nikdy tak pekne neroztecie, vzdy to je ako guma. Tusim Michalovska tehla to bola co som kupila. Ale zemiaky su super, este sa mi nikdy take stavnate nepodarili. vdaka za recept |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Miroslava A. (pupatko) ID 13790 (28.11.2013, 17:34) |
Michalovská a Hriňovská tehla sú špeciálne syry, ktoré sa neroztekajú a preto sú určené hlavne na vyprážanie. (nie je nič horšie ako vyprážať roztekajúci sa syr.) Všetky ostatné tehly sa roztekajú a teda sú vhodné hlavne na zapekanie. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Petra P. (petrinkap) ID 277350 (9.12.2013, 19:08) |
ahaaaaa dakujeeeeem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Timea S. (TIMKA55) ID 120207 (9.10.2013, 19:24) |
dnes som ich urobila na obed a boli fantasticke!!!dakujem!! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| MAJA B. (barny) ID 2295 (8.10.2013, 15:15) |
perfisne |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Alena T. (činčila) ID 205017, mimibazar.sk/cincila (26.7.2013, 10:08) |
Už to ide do rúry ... Ďakujem, Nikoleta, že si uviedla aj čas pečenia cca 1 hodinu. Ten môj ma presviedčal, že sa to pečie tak asi 20 minút, lebo veď toľko trvá, kým sa zemiaky uvaria, tak prečo by ich bolo treba piecť dlhšie ? Má to logiku, ale skúsenosti dávajú za pravdu Tebe. Tých 20 minút by stačilo, keby sme zemiaky vopred uvarili - na spojenie chutí a zapečenie tej omáčky. Škoda, že neviem, aké zloženie má tá Thymos zmes na francúzáky - dala som nejakú bulharskú čubricu a pre istotu majoránku. Alena |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Edyta T. (Edyta) ID 38713, mimibazar.sk/edyta (1.3.2014, 11:38) |
Francúzske zemiaky Koreninový prípravok na zemiaky Zloženie: Jedlá soľ (max. 37 %), rasca mletá, cibuľa sušená granulovaná, cesnak sušený granulovaný, čierne korenie mleté, zmes sušenej koreňovej zeleniny (mrkva, paštrnák, zeler), karí korenie, koriander mletý, sušená petržlenová vňať, sušená zelerová vňať, protihrudkujúca látka (E 341 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Edyta T. (Edyta) ID 38713, mimibazar.sk/edyta (1.3.2014, 11:37) |
Francúzske zemiaky Koreninový prípravok na zemiaky Zloženie: Jedlá soľ (max. 37 %), rasca mletá, cibuľa sušená granulovaná, cesnak sušený granulovaný, čierne korenie mleté, zmes sušenej koreňovej zeleniny (mrkva, paštrnák, zeler), karí korenie, koriander mletý, sušená petržlenová vňať, sušená zelerová vňať, protihrudkujúca látka (E 341 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Nikoleta N. (Nikol2204) ID 206927, mimibazar.sk/nikol2204 (30.5.2013, 15:11) |
prave sme bastili a su UZASNEEE!!! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Jana G. (beaja) ID 157746 (20.3.2013, 9:14) |
a moze byt aj ina salama? napr. spekacky, co je podla vás najlepšie? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Natália C. (cicka200) ID 249599 (19.3.2013, 22:02) |
možem to prikrit alobalom ?? a aké korenie sa dá nahraditmiesto francuzkskeho korenia ?? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| eva h. (princess4444) ID 81821 (22.2.2013, 11:48) |
NAJ.......... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Gabriela S. (gabca-caci) ID 123243, mimibazar.sk/gabca-caci (30.1.2013, 21:54) |
Dnes som ich robila na obed a boli VYNIKAJUCE...velmi dobry recept... a to ked moj svokor duplu naberal...tak uuuplna paradzina!!!! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marta K. (natasa1981) ID 26112 (15.10.2012, 9:39) |
dokonale a moj sa isiel udusit ako mu chutili ine uz ani robit nebudem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 45 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3 ďalšie >> |