Beáta F. (bejatka) ID 13662 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 207 návštěvníkov)
Orechové keksy mňaaaaaaaaaaaaaaaam :-)))))))))))))))))
[ recept č. 1552 zo dňa 6.6.2007 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
5 bielkov, 150 g práškového cukru, 150 g hl. múky špeciál, 120 g rôznych druhov orechov - doporučujem pomiešať 2 druhy (ja mám osvedčené 60 g lieskovcov + 60 g mandlí alebo vlašských orechov - tie sú v tom úplne najlepšie), INÉ: formu srnčí chrbát, tuk na vymastenie, alobal, plech na pečenie, papier na pečenie
POSTUP PRÍPRAVY
U nás sa po týchto keksíkoch - suchárikoch zapráši tak, že počas Vianoc ich musím opakovane piecť aj 5 krát!!! Veď vyskúšajte. Naše návštevy iný koláč nechcú!
Pozri obrázkový postup...
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Pripravíme si sneh z 5 bielkov, múku a cukor doporučujem preosiať. Ja som tentokrát použila lieskovce a vlašské orechy. |
|
Do snehu vmiešame najprv cukor.................... |
|
.....potom múku a nakoniec orechy. |
|
Výsledná hmota bude vyzerať asi takto. |
|
Vylejeme do vymastenej formy a šupneme do dobre vyhriatej trúby na 180 stupňov na minimálne 3/4 hodiny. NOVÁ VARIÁCIA: PO VYMASTENÍ SI FORMU VYSYPTE SEZAMOM A POTOM NALEJTE CESTO - robila som to takto na Veľkú noc prvý krát a mňam mňam, nemalo chybu!!! |
|
Pečieme asi do takejto farby. Vrch sa nám trochu zodvihne. |
|
Po upečení ešte HORÚCE AJ S FORMOU zabalíme do alobalu a necháme stáť do druhého dňa. Orechy musia natiahnuť vlhkosť, aby sa dali potom pekne natenučko pokrájať. |
|
Keď ho na druhý deň vyklopíme, malo by to vyzerať takto |
|
Nakrájame na tenučké plátky. Dobrý ostrý nôž je výhodou :-))) |
|
A na záver ich porozkladáme na plech a necháme sušiť na 150 stupňoch, ja dávam dva plechy naraz, na teplovzdušnom režime kým keksíky nestvrdnú a nezružovejú. |
|
Nuž a tu je výsledok. Chrum - chrum. Dúfam, že do zajtrajšej oslavy vydrží aspoň polovica :-)))) Dobrú chuť!! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 68 (zobrazuje sa 41-60) | << predošlé 1, 2, 3, 4 ďalšie >> |
| Martina P. (rikinka) ID 16490 (upravené 1.12.2008, 18:14) |
Beatka, alebo baby, ktoré ste to robili..... zostali mi zvyšné bielka.. ale je ich 7 nie 5... a mam ich všetky spolu.... a chcela by som ich využiť na tieto bielkové... ako mám prispôsobiť ostatné ingrediencie? Vlastne len ten cukor a múku??? A ešte jedna otázka? Ak by som ich robila, vydržia mi do vianoc? Ak sa teda nezjedia . V čom ich mam skladovať? Vďaka za radu Tak som práve došla k tomuto receptu http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=9010 a tam žienky píšu, že to robia aj podľa počtu bielkov, takže si to vypočítam tak, alebo si nazbieram 10 bielkov :o). |
ODPOVEDAŤ |
| | Beáta F. (bejatka) ID 13662, mimibazar.sk/bejatka (7.12.2008, 19:37) |
Martinka, prepáč, že sa ozývam tak neskoro, neviem, či ti to ešte pomôže - keď som mala viac bielkov, prispôsobovala som si množstvo ingrediencií v rovnakom pomere. A čo sa skladovania týka: je potrebné držať ich v suchu aby nenavlhli, lebo musia chrumkať |
ODPOVEDAŤ |
| | | Martina P. (rikinka) ID 16490 (7.12.2008, 20:20) |
Beatka, už sú uložené, aj rozdané čo-to a dávala som na 1 bielko 30g cukru a múky... a už mám znova zopár bielok odložených |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Beáta F. (bejatka) ID 13662, mimibazar.sk/bejatka (10.12.2008, 20:07) |
Tak som rada, že sa ti podarili. Som si istá, že využiješ aj druhú várku |
ODPOVEDAŤ |
| Ivana J. (Ambra) ID 12842 (28.9.2008, 11:02) |
aj ja mám doma tento recept...zo Života vystrihnutý, asi 20-ročný ale dávam viac orechov....lebo tie sú tam najlepšie |
ODPOVEDAŤ |
| | | Ivana J. (Ambra) ID 12842 (6.10.2008, 8:49) |
|
ODPOVEDAŤ |
| Veronika H. (Niiika) ID 28343 (12.8.2008, 7:51) |
Super recept na spotrebovanie bielkov.Zvyknem na Vianoce piecť oplatky a trubičky aj niekoľko stoviek kusov pre rodinu a známych a tam idú len žĺtky,vždy mi ostane spústa bielkov - ďakujem. |
ODPOVEDAŤ |
| | Beáta F. (bejatka) ID 13662, mimibazar.sk/bejatka (12.8.2008, 8:42) |
No som rada - väčšina z nás má ten opačný problém - kam so žĺtkami |
ODPOVEDAŤ |
| Olga C. (Init) ID 46563 (9.7.2008, 13:37) |
Ty vypadají nádherně, hned si ukládám |
ODPOVEDAŤ |
| | Beáta F. (bejatka) ID 13662, mimibazar.sk/bejatka (9.7.2008, 21:23) |
Olinka, nielen vypadajú, ale aj chutia!!!! |
ODPOVEDAŤ |
| marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (19.6.2008, 9:21) |
Beatka isto vyskušam ,vyzera to super a spravim to deckam na posledny den v školskom roku. Najstarši sa luči so školkou |
ODPOVEDAŤ |
| | Beáta F. (bejatka) ID 13662, mimibazar.sk/bejatka (28.6.2008, 20:28) |
Marika, dúfam, že chutilo, ja som to tiež robila na 27.6. a moji chlapci sa nešli dojesť - už sú ako náš ocinko |
ODPOVEDAŤ |
Michaela N. (Michaelllla) ID 36218 (3.5.2008, 22:02) |
dnes som ich robila, ešte zopár zostalo a sú mňam. Len som trochu zmätkovala pri rúre keď som ich dala sušiť - na 100stupňov, ale ako dlho??? Ani po hodine nezružoveli, už ma to potom prestalo baviť tak som ich vybrala. Sú nebezpečne žravé -radšej si ich neservírujte pri telku ale nechajte ďaaaleko na druhom konci bytu-aj tak budete pre ne stále odbiehať -aspoň nejaký pohyb. Ale šľak ma ide trafiť ako sa z nich drobí, všade mám namrvené tak idem vysávať |
ODPOVEDAŤ |
| | Beáta F. (bejatka) ID 13662, mimibazar.sk/bejatka (11.8.2008, 21:31) |
Miška, a mala si teplovzdušný režim? V recepte uvádzam 40 - 50 minút na 150 stupňoch na teplovzdušnom, nie na klasickej elektrike. Každý si pozná svoju trúbu, tak skúste prípadne improvizovať |
ODPOVEDAŤ |
| | Beáta F. (bejatka) ID 13662, mimibazar.sk/bejatka (17.6.2008, 18:07) |
ani sa nečudujem, ani u nás nevydržia |
ODPOVEDAŤ |
| | Emilia D. (filmuska) ID 25200 (7.5.2008, 13:18) |
ja som ich tiez susila velmi dlho... neviem ci nie hodinu a pol sa uz nepamatam, kedze som ich robila este na vianoce |
ODPOVEDAŤ |
magda v. (pletka) ID 37297 (24.4.2008, 18:29) |
mozem dat namiesto praskoveho cukru krystalovy? |
ODPOVEDAŤ |
| | Beáta F. (bejatka) ID 13662, mimibazar.sk/bejatka (17.6.2008, 18:08) |
magdi, neviem, neskúšala som |
ODPOVEDAŤ |
| alena č. (alustek) ID 39585 (23.4.2008, 22:13) |
Milé dámy, ešte jeden tip na zvyšné žĺtka... Oživí hnedé vlasy a dodá im lesk – KÁVOVÁ KÚRA Zmiešajte 400 ml silnej zrnkovej kávy s dvoma žĺtkami. Naneste na suché vlasy, zakryte fóliou a nechajte 20 minút pôsobiť. Napokon vlasy opláchnite vlažnou vodou. |
ODPOVEDAŤ |
magda v. (pletka) ID 37297 (22.4.2008, 16:58) |
ja robievam tento isty receptik ale plus za hrt hrozienok vyskusajte |
ODPOVEDAŤ |
| Beáta F. (bejatka) ID 13662, mimibazar.sk/bejatka (3.4.2008, 11:51) |
DIEVČATÁ, VYSKÚŠAJTE AJ NOVÚ VARIANTU SO SEZAMOM - uviedla som v 5. bode!!! |
ODPOVEDAŤ |
Andrea Š. (ajkagajka) ID 1976, mimibazar.sk/ajkagajka (28.1.2008, 6:49) |
Ďakujem za super-vynikoš receptík! Keksíky sú mňamkové |
ODPOVEDAŤ |
| | Beáta F. (bejatka) ID 13662, mimibazar.sk/bejatka (20.2.2008, 11:07) |
dúfam, že padli na úžitok |
ODPOVEDAŤ |
Denisa K. (Nunu) ID 5580, mimibazar.sk/nunu (28.12.2007, 22:02) |
Vďaka za tento super recept, keksíky sú vynikajúce , od Vianoc ich idem zajtra robiť už tretíkrát... Denisa |
ODPOVEDAŤ |
| Lucia H. (gupka) ID 9968 (11.12.2007, 17:24) |
super keksiky, u nas ich voláme protivný suchár, pretože ked ich zacnete jest, tak neviete skoncit |
ODPOVEDAŤ |
| Beáta F. (bejatka) ID 13662, mimibazar.sk/bejatka (9.12.2007, 18:37) |
Dievčatá, ja si väčšinou naplánujem raňajkovú praženicu, do ktorej potom buchnem aj tie žĺtka alebo ich rozmiešam vo vriacej rascovej polievke. Moje deti to majú celkom radi. |
ODPOVEDAŤ |
| Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (9.12.2007, 12:03) |
Čaute žienky, tak tieto keksy robieva svokruša, sú výborné, chrumkavé. Ja si žĺtka dávam do pohárika do chladničky, kvapnem na ne oleja,aby sa nevyschli a prikryjem ešte tanierikom. Väčšinou vtedy pečiem napr. linecké, kam idú len žĺtka, alebo ich spotrebujem do nejakej maslovej plnky. BOla tu uvedená napr. jedna pri tej kornútkománii-recept od Eriky. |
ODPOVEDAŤ |
| | Emilia D. (filmuska) ID 25200 (9.12.2007, 12:25) |
linecke som robila uz vcera... prvykrat v zivote - vybrala som si recept od slavenky a tam ide jedno cele vajce... ked som to valkala tak som strasne nadavala, vobec mi to neslo vyvalkat... nabuduce musim skusit iny recept |
ODPOVEDAŤ |
| | | Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (9.12.2007, 12:34) |
Alebo ma ešte napadlo, ak máš doma kuracinu alebo morčacinu, tak mám v receptoch také marinované mäso, tam majú ísť síce celé vajíčka, ale kľudne stačí dať žĺtka a prípadne trolinku zriediť s vodou. toto som myslela: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=1300&user=5741 u nás to má úspech, číd viac vajíčok dáš, tým lepšie to drží |
ODPOVEDAŤ |
| | | Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (9.12.2007, 12:27) |
Ja som tento rok robila tie s masťou, mám ich aj v receptoch a po pár dňoch sú perfektné mäkké. Ale inak žĺtka mi vydržia aj 3 dni v tej chladničke, pokiaľ ma niečo napadne. |
ODPOVEDAŤ |
| Emilia D. (filmuska) ID 25200 (9.12.2007, 11:17) |
baby poradte mi, ked robite tieto keksy, co urobite so zltkami ? aj by som to upiekla, lebo ked som to niekde jedla tak mi to vzdy chutilo ale mi je luto vyhodit len tak 5 zltkov a neviem na co by som ich tak mohla pouzit |
ODPOVEDAŤ |
| | Emilia D. (filmuska) ID 25200 (11.12.2007, 13:06) |
svokra zvykne robit tieto keksiky tak som sa pytala aj jej, ze co s tymi zltkami a dostala som od nej tento recept... Žĺtkové vyfúknuté: ============ 5 žĺtkov 25 dag práš. cukru 1 malá lyž. jelenej soli Zmiešať a nechať stáť aspoň 5 hodín / do chladničky/ Potom primiešať 20 dag prášk. cukru a 7 dag hlad.múky špeciál Vyvaľkať na 3 mm hrúbku a klásť na plech, na papier na pečenie. Ja vykrajujem asi 2 cm kométky.Krásne sa nafúknu. Pozor!!! Cesto rýchlo osýcha, preto je lepšie vyvaľkať po častiach a zvyšky pozbierať a hneď odložiť do mikr. sáčka. tak snad to niekomu pomoze |
ODPOVEDAŤ |
| | | Beáta F. (bejatka) ID 13662, mimibazar.sk/bejatka (11.12.2007, 16:57) |
Paráda, ďakujem, vyskúšam aj ja |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina Z. (mata198511) ID 20128 (9.12.2007, 11:25) |
Ahojky, ja tiež uvažujem nad týmito keksíkmy a takisto neviem, čo so žltkami ale ako vidím, nikto neradí tak ich dám asi do polievky uvariť, do cesnekačky... môj drahý to má rád. |
ODPOVEDAŤ |
| | | Emilia D. (filmuska) ID 25200 (9.12.2007, 11:42) |
jaj vidis... toto ma nanapadlo... dobry napad... no a ze nikto neradi... .vsak som sa len teraz pytala... tak snad este niekto pride s nejakym napadom |
ODPOVEDAŤ |
| Brodská K. (dievcina) ID 6624, mimibazar.sk/dievcina (1.12.2007, 13:33) |
Sú naozaj mňam mňam Dneska sme začali všetci chrúmať, sú fajnové |
ODPOVEDAŤ |
| | Beáta F. (bejatka) ID 13662, mimibazar.sk/bejatka (1.12.2007, 18:40) |
až vám závidím, ja som si bola dnes nakúpiť orechov do zásoby, aby sme mohli chrúmať po čase aj my |
ODPOVEDAŤ |
| Petra B. (husenicka) ID 21697, mimibazar.sk/husenicka (30.11.2007, 19:53) |
To robievam kazde vianoce je to super, moj manzel to velmi lubi |
ODPOVEDAŤ |
| | Beáta F. (bejatka) ID 13662, mimibazar.sk/bejatka (1.12.2007, 18:41) |
Žeby sa z toho nakoniec vykľula cukrovinka pre mužov? Ten môj nič iné sladké nezje |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 68 (zobrazuje sa 41-60) | << predošlé 1, 2, 3, 4 ďalšie >> |